maanantai 13. tammikuuta 2014

Neutriinoilmaisin

Vuonna 2012 marisin siitä, että Suomen ministeriöt (kuka?) päättivät luopua Pyhäjärven neutriinoilmaisinhankkeesta. Tämän päivän Hesarista luin, että homma taas etenee. Jollain on järkeä vaihteeksi päässä. Cernin hiukkassuihkuvastaanottimelle ollaan kaivamassa luolastoa syvälle kaivokseen. Luolaan sijoitetaan nestesäiliöitä neutriinoilmaisimiksi. Neutriinot läpäisevät mitä vain, maapallonkin yhdessä hujauksessa, mutta joskus saattaa jälki jäädä. Neutriinoja odotetaan paitsi avaruudesta, siis myös Cernin hiukkaskiihdyttimestä, josta ne lähetetään maapallon läpi Pyhäjärvelle. Toivottavasti hanke nyt onnistuu, eikä joku taulapää pane taas kapuloita rattaiden väliin.

2 kommenttia:

  1. Kait sitä on muutakin tarvittavaa Suomessa kuin joku ihme laite?????

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epäilemättä muutakin. Mutta jos katsoo vähän laajemmalti, tieteen eturintamassa oleminen lisää jatkossa niin työllisyyttä kuin yleistä tietoisuutta ja hyvinvointia, ja koituu niin Suomen kuin maailmankin parhaaksi.

      Poista

Marsin kanavat

Jatkoin Bonsdorffin teoksen TÄHTITIEDE (1899) lukemista.  Tässä kirjan kuva Marsin pinnanmuodoista: Kuvassa näkyvät Schiaparellin löyt...