tiistai 7. helmikuuta 2017

Luettua

14. Karila Olli: KULTAKUNINGAS ***
215 s. Satakunnan kirjateollisuus 1926 YK

Seikkailuromaani”, aikuisille kirjoitettu puolipoliittinen irvailu niin kapitalismista kuin kommunismistakin. EU:han tässä syntyy, tosin heti nimellä Euroopan Yhdysvallat. Amerikan porvari Business omistaa kaiken (Trump?) ja hallitsee maailmaa. Tohtori Isonen ryhtyy pistämään hanttiin. Siihen tarvitaan rahaa, joten mies kehittää kullantekolaitteen, joka tosin ei tee kultaa alkemistien lailla vaan siilaa sitä merivedestä salaperäisestä aineesta tehdyillä troolisuppiloilla . Ajatus sinänsä on oikea, mutta tarvittavat merivesimäärät olisivat aivan toista luokkaa kuin tässä teoksessa. Jonkinlainen selvyys maailman ongelmiin saadaan Etelämeren pienellä saarella. Oma.

15. Ilmari Osmo: UHKA AVARUUDESTA ***
148 s. Wsoy 1956 NTK 84 YV
Takakannen mukaan 9 – 14-vuotiaille. No, ehkä aikanaan. Pahikset ovat tekemässä maailmanvalloitusta avaruussaarensa avulla, ja suomalaiset pojat ja heidän tiedemies-sukulaisensa estävät aikeet. Onpa mukana hyviksienkin armeija. Reipasta menoa, jota vanhuskin seurasi ihan mielellään. (Lapseksi tulossa?) Oma.

16. Waltari Mika: KAARINA MAUNUNTYTÄR **
314 s. Wsoy 1961 8.p AK
Olkoon vaikka kuinka Waltarin teos, herttasarjamaisesti tämä on kirjoitettu. Erik XIV häärii hulluna kuninkaana ja Kaarina on hänen jalkavaimonsa, josta kruunataan kuningatar. Veli Juhana ottaa vallan vaimonsa Katariina Jagellonikan yllyttämänä ja lopuksi vangittu Erik soittelee luuttua ja kuolee myrkkyyn Turun linnassa. Leskelle sentään luovutetaan asunnoksi Liuksialan kartano. Oma.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

JUMISSA

Luettu: 43. Hakkarainen Milka: HIIDENJUMI §§½ 310 s. Myllylahti 2023 Kielellisesti verraton teos alkaa synkeän lupaavasti. Valitettav...