keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Luettua

 
66. Dickson Carter: PUNAINEN LESKI §§
348 s. Wsoy 1987 2.p (1935) (Eero Ahmavaara) Sapo 7 Tallinna
Mielisairaus ja hullu-käsite olivat kirjoittamisaikaan 1935 suuresti toiset kuin nykyään. "Punainen leski" tarkoitti giljotiinia, sitä ei tässä käytetty vaan myrkkyä. Sekava ja vanhukselle vaikea teos. Oma.

67. Lydecken Arvid: KUUDES MAANOSA §§§
110 s. Otava 1947 (1924) AV
Yhteissidos Sininen saari-teoksen kanssa. Pohjoisnavan ympäriltä löytyy lämmin uusi maanosa, jossa asuu ihmisia ja puhutaan suomea. Perhe matkaa paikalle isän keksimällä lentoaluksella, jonka poltoaine ei riitä paluuseen. Uudessa maassa eletään ikuisessa rauhassa ja siirtolaiset sopeutuvat hyvin. Isästä tulee jopa eräänlainen kuningas. Tytär ihastuu paikalliseen Keitoon ja kas, lapsikin jostain heille putkahti. Muutama uusikin pariskunta saapuu paikalle, mutta Suomeen ei palata, koska siellä kansa tappelee keskenään. Kelpo tieteiskirja, ja oma.

68. Hurme Juha: NIEMI §§§ §§§
440 s. Teos 2017 4.p YK/RM
Finlandia-palkittu teos, joka palkintonsa ansaitsee. Hurme on koonnut Suomen kulttuurihistorian, joka ei vöyhkä sodissa vaan antaa niille oman olemattoman arvonsa. Myös uskontoihin suhtaudutaan soveliaalla tavalla. Rento kirjoitusote tuntuu vetävältä, eikä tyyli mene koskaan mauttomuuden puolelle.
Harvoin tapaa teoksen, joka lukijan (eli minun) mielestä(ni) kertoo vain itsestäänselvyyksistä. Kuudes pykälä juuri siitä. Kirjastosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

JUMISSA

Luettu: 43. Hakkarainen Milka: HIIDENJUMI §§½ 310 s. Myllylahti 2023 Kielellisesti verraton teos alkaa synkeän lupaavasti. Valitettav...