perjantai 30. elokuuta 2019

Sataa. Kapteeni ja laivat.

Ulkona sataa. Eilen oli vielä kaunis aamu, kävimme auringon nousun aikaan laiturilla joutsenia kuuntelemassa. Kuvankin otin.


Luuska laiturilla (vaimon antama nimi kuvalle)


Luettua:

114 Saavalainen Teuvo: SITTEN TULIVAT LAIVAT §§§
286 s. Gummerus 1986 RM
Lapsellinen nuorukainen toilailee sodan aikana rahtilaivalla aseveli-Saksan satamissa. Huorissakin käydään ja rakastutaan, eikä elämä muutenkaan aurinkoisena paista.

115. Spinrad Norman: KAPTEENIN TARINA §§
299 s. Wsoy 1999 (Kristiina Drews) RM
Kirjaston ilmaishyllystä ottamani teos, joka toi jostain syystä mieleen Erkki Ahosen tieteistuotannon. Kielellisesti rikas teos, jonka kääntäminen on ollut hankalaa. Ainoa omituinen seikka suomennoksessa on sanan Pilotti käyttö henkilöstä, joka paremminkin olisi voinut olla Katalyytti (en tosin tiedä, mitä sanaa alkuteos käyttää). Juoni on jopa kiinnostava ja poikkeaa normitavarasta. Kapteenilla ei ole asiallista toimintaa aluksen hyppyyttämisessä ja on käsittämätöntä, kuinka yksi sormenpainallus voi aiheuttaa katastrofin. Jutun juju onkin henkisellä eikä teknisellä puolella.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

LUETTU MM. KORONAN ETIÄINEN

  Kävimme eilen Varkaudessa, mitään emme löytäneet kirpputoreilta ja Elävä Kauppa oli lopetettu. Kirjaston vaihtohyllystä otimme muutaman ki...