torstai 3. tammikuuta 2019

Tämän vuoden ensimmäiset luetut kirjat

1. Kallas Aino: SUDENMORSIAN §§§§
141 s. Otava 1928 YK
Hiidenmaalainen tarina, jonka Kallas kertoo rikkaalla suomen kielellä vanhahtavaan tapaan. Aalo muuttuu sudeksi ajoittain, sutena ravaa pitkin soita ja metsiä, joskus naisena ollessaan käy lastansa ja miestänsä katsomassa. Kylän naiset eräänä päivänä polttavat ihmis-Aalon saunaan. Susi-Aalon surmaa hänen miehensä hopeisella luodilla. Oma.

2. Curie Eve: ÄITINI MARIE CURIE §§§§
448 s. Wsoy 1938 (Reino Silvanto) AK
Marie Curie on eräs kaikkien aikojen huomattavimpia fyysikoita. Hän sai mm. kaksi nobelin palkintoa (Miehensä Pierre yhden, myös tytär Irene Joliot-Curie sai nobelin). Teos kertoo asiallisesti puolalaisen tytön koulutuksesta, tulosta Ranskaan ja työstä Ranskassa. Alku on köyhää, eikä Marie myöhemminkään rahoilla ryve (lahjoittaa kaiken laboratoriolleen). Vaikka suodattaisi tyttären puolueellisuuden pois, täytyy arvon rouvaa ihmeihmisenä pitää. Oma.

3. Rovelli Carlo: AJAN LUONNE
240 s. Ursa 2018 (Hannu Karttunen) YK
Olen aina ollut erittäin kiinnostunut ajasta.Tämä Ursan julkaisema selvitys ajasta on tekijän oma arvio - tuntuu, ettei ihminen pohjimmiltaan kykene tajuamaan ajan luonnetta. Joka tapauksessa selvää on, että aika kuluu eri nopeudella eri olosuhteissa eikä yhteistä nykyaikaa maailmassa ole olemassa. Aikaa ei ole ilman ainetta ja tapahtumia. Eihän ainettakaan ole olemassa - kaikkeus on kvanttifluktuaatiota, sattumaa ja likiarvoa eli energiaa. Ainoa luonnonlaki joka yleensä tarvitsee aikaa on termodynamiikan toinen pääsääntö eli entropian (epäjärjestys) lisääntyminen. Oma.



4 Swan Anni: SADUT §§§§
350 s. Wsoy 1980 (1933) 9. p. YK
Tämä on minun lapsuuteni satukirja. Kodin kappale on tyttärellä, tämän ostin netistä, antikvariaatista. (Myyjän tarjouksessa: Anni Swanin: Sadut. Eipä häävi antikvariaatti.) Alkuosan satumaiset sadut varsinkin ovat jääneet mieleen, loppupuolen enemmän kristityt ja opettavat vähemmän. Oma.


****************'
En toki tänä vuonna ole kaikkia näitä kirjoja alusta alkaen lukenut. Minulla on aina kesken useita kirjoja eri lukupaikoissa. Joskus saatan jopa kahdeksaa kirjaa lukea vuorotellen. Yöpöydällä on tälläkin hetkellä kolme kesken olevaa teosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TURHAN NAUKUMISTA

  En ole koskaan soittanut puhelimella mielelläni, ja viimeisten 20 vuoden aikana soittokammo on kasvanut ylimaallisiin mittoihin. Minun on...