sunnuntai 24. marraskuuta 2019

Retkeilyä galaksien seassa

148. MacLean Alistair: KAPTEENI COOK §§§
193 s. Wsoy 1972 (Panu Pekkanen) AK
MacLean ei nyt kirjoitakaan vetävää seikkailuromaania vaan kuivaa asiatekstiä. Ehkä liiankin kuivaa. Kyseessä on erään maapallomme suurimman löytöretkeilijän elämäkerta. Ihan turha mies ei lähtisi tuntemattomille merille vuosikausiksi purjehtimaan ilman kartaa. Henkensäkin kapteeni heitti Havaijilla, kun tuli riitaa asukkaiden kanssa. Koko ajan kerrotaan, kuinka sitä ja sitä löydettiin. Kuinka lie paikallisväki päässyt saarille, kun niitä ei ollut löydetty?




149. MARKKASEN GALAKSIT §§
141 s. Ursa 2019 (Toim. Pekonen & Sten) YK
Tapio Markkasen (1942 – 2017) muistokirja, joka muistelukohteeseen verrattuna on kalpea tekele. Nimi kertoo, että Markkanen löysi kaksi ennen tuntematonta galaksia avaruudesta. No, avaruudessa lie noin 200 miljardia – 2 biljoonaa galaksia. Markkasen galaksit löytyivät Linnunradan kaasuraoista kurkistelemalla. Teoksen artikkelit liittyvät vain marginaalisesti astronomiaan.

***************************
- Kapteeni Cookin elämäkerran appiukko sai työpaikastaan eläkkeellepääsylahjana. Ei Janne sitä lukenut vaan antoi minulle.

- Kun olin Kuopion tähtitieteellinen seura Saturnuksen puheenjohtaja, kutsuin kerran Markkasen Kuopioon esitelmöimään avaruudesta. Leppoisan asiallinen mies.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TSASOUNA, PALO

  Päiväkävelyllä kävimme Toivalan tsasounalla. Paikka on komea ja rakennus soma, mutta aivan edessä kalliotörmän alla rämisee moottoritie. M...