sunnuntai 30. huhtikuuta 2023

Vapun odotusta. Luettukin on.

 Lukuhommissa:

58. Christie Agatha: HAUTAJAISTEN JÄLKEEN §§§

266 s. Femi 1978 (Eero Ahmavaara) AK

Muutama murha, keskusteluja, kurkistelua sinne tänne, hienostoporukka kasaan ja syyllinen selville. Tällä reseptillä AC on kasannut kymmeniä juttuja. Ja resepti toimii.


59. Suhonen Pekka: TYTÖT LÄHTEVÄT MAAILMALLE

133 s. Otava 1966 YK

Novelleja, joita en juurikaan ymmärtänyt. Viimeinen, teoksen niminovelli, on fantasiaa liimasulkasiivin lentävine tyttöineen. Kyse tietnkin on vertauskuvasta, mutta panen silti kirjan fantasiahyllyyn.


60. Päätalo Kalle: EPÄTIETOISUUDEN TALVI §§§

713 s. Gummerus 1992 RM

Kalle toimii Taivalkosken kunnanrakennusmestarina. Virka käy hermoille ja Tampereelle päätetään palata. Tampereen omakotitalon vuokralaisia ei saadakaan irtisanottua ja kunta lupaa parantaa palkkaa ja työoloja. Päätalot siis jäävät Taivalkoskelle. Iijoki-sarjasta vielä neljä osaa lukematta.

 

*************

Vapun aatto, aamulla lämpötila nollassa ja lunta satoi. Nyt viiden jälkeen muuttui  vesisateeksi. Huomenna tarkoitus on käydä Kannonkosken torilla riekkumassa. Tokko siellä tänä vuonna haitari soi.

 

perjantai 28. huhtikuuta 2023

Rantamökkikausi avattu.

Ensimmäinen kerta rantamökillä. Tulimme paikalle 26.4.2023. Pihaan pystyi ajamaan, kun kierteli pahimmat routakuopat. Paikka oli talvehtinut rauhassa ilman vaurioita. Lämmittämällä mökin sai melko nopeasti oleskelukuntoon. Jään päällä on vettä sen verran, että avantoa ei tarvinnut tehdä talousvettä varten. Juomavesi tietenkin tuotiin kaupungista. 


Selkäkipu esti reippaamman oleskelun aluksi, nyt selkä on jo parantunut niin, että kävimme kävelemässä metsälenkin Villulan valkamalle. Siellä on laavu, jolla Wanhat Herratkin kerran makkaraa paistoivat.  Nyt me emme paistaneet.

 


Ulkolämpötila on alle kymmenen, yöllä nollassa. Viime yönä satoi hieman lunta, joka suli heti aamulla. 

Huomenna Kannonkoskelle. Ylihuomenna vapun aatto. Tiistaina kait Saarijärvi-päivä. Puoli vuotta kunnon elämää edessä.

 

sunnuntai 23. huhtikuuta 2023

Häät ja esperantoa

Luettu:

55, Autio Orvokki: TIMANTTIHÄÄT §§

121 s. Kirjayhtymä 1986 2.p YK

Pohjanmaalainen kylä elää elämäänsä Tyttö elää mukana, äiti tekee ompelutöitä ja isä asuu muualla. Muutama kuolema lopussa yrittää turhaan muuttaa totuttua elämänmenoa.


 

56. F. Szilagyi: TRANS LA FABELOCEANO … §§

135 s. Literatura Mondo 1931 YK

Szilagyi on kirjoittanut pari mainiota fantasiaromaania, mutta nämä novellit ovat lällyjä, kerta kaikkiaan. Kirja on kirjana kaunis ja napakka. Nimiölehdellä kirjailijan omiste.



57. Engholm Stellan: AL TORRENTO §§§

100 s. ESE 1934 2.p YK

Viehättävä keromus teollistuvasta Ruotsista. Maalaispoika rakastuu, tyttöystävä odottaa toiselle lasta, lapsen siittäjä lähtee litomaan, tyttö arvelee ettei hän ole pojalle kelvillinen, poika käy armeijan, lapsi syntyy, poika palaa kotiseuduilleen ja ottaa tytön ja lapsen omikseen. Esperantoksi kirjoitettu teos ei ole sovinitinen vaan kuvaa sovinistista aikaa.


 **************

Vaihdatimme autoon kesärenkaat rauhallisessa laitakaupungin rengasliikkeessä. Siitä tuli samalla meille pysyvä vaihtofirma. Pari keskustan yritystä käski meidät tylysti jonon päähän odottelemaan. Edes aikoja tai vuoronumeroa ei saanut.

Tiistaina vuotuinen korvatarkastus ja keskiviikkona lumisateen halki rantamökille palelemaan.  Lopultakin.

torstai 20. huhtikuuta 2023

VÄHÄPÄTÖISIÄ JA NOITIA

 Luettu:

52. Raitis Harri: VÄHÄPÄTÖISEN MIEHEN KUOLEMA

175 s. Kirjaneliö 1980 YV/YK

Vähäpätöinen mies kerää tietoja talousrikoksista ja hänet murhataan. Murhatun vanhat koulutoverit alkavat tutkia juttua, ja roisto, luokkatoveri hänkin, pidätetään. Sekä murha että talouskonnuudet selvitetään. Eikä Mattia enää pidetty vähäpätöisenä.


53. Holopainen Anu: NOITIEN HOVI §§§

275 s. Karisto 1997 YK

Nuortenromaani, jatko-osa teokselle Kristallien valtakunta. Aikamatkailua, noitia ja taikuutta kaikenlaisia. Sujuvakerrontainen kelpo seikkailu, jossa hyvät voittavat ja pahat saavat miekan mahaansa.


54. Sipilä Jarkko: LUUPUISTO §§

251 s. Crime Time 2014 AK

Sujuvatekstinen iljettävä kertomus pedofiileistä ja kostosta. Takamäki-kirja, jonka pääosassa muut poliisit. 

 ***************

Viikon päästä olemme rantamökillä. Hallelujaa. (Ei rienausmielellä) 

lauantai 15. huhtikuuta 2023

PANU, mutta ei Ahon

Kuopion Kupunginkirjaston vaihtohyllystä otin komean nahkaselkäisen kirjan. 


 Sisällä PANU-lehden vuosikerta 1925, mukana myös 1924 ilmestyneet ensimmäiset numerot. Vuonna 1926 lehden ilmestyminen loppui, en tiedä, montako numeroa sinä vuonna ilmestyi. Päätoimittajana oli Frans Emil Sillanpää. Sisällä on novelleja mm. Poelta, Wellsilä, Londonilta ja Kiplingiltä. Mutta ennen kaikkea sivuilta löytyy viisi Kosti Koskisen novellia. Niistä kaksi on mukana Nummelinin uusintapainoksessa IHMEELLINEN HÄÄMATKA.






 En yritä siirtää itse novelleja tähän, sivut eivät taivu skanneriin ja kertomukset ovat melko paloiteltuina eri paikkoihin. 

Paljon muutakin jännittävän näköistä teokseen eli lehtinumeroihin sisältyy. Esimerkiksi panen vielä yhden, jonka tekijästä en lisätietoja löytänyt.

 

Panen julkaisun fantasiahyllyyni. Ja tietenkin himoitsen vielä vuosikertaa 1926.
 

perjantai 14. huhtikuuta 2023

UUNI JA MUUTA

 Antikvariaatista ostin kaksi kirjaa:



 Luettu:

49. Hyry Antti: UUNI §§§§½

400 s. Otava 2009 4.p YK

Luettuani Aitan ja Uunin melko peräkkäin, huomasin, että Aitta on minulle puoli pykälää mainiompi kuin Uuni. Teoksessa Pietari, eli kirjailija itse, muuraa uunin. Ohjeilla varmaan saisi lukijakin uunin tehtyä. Ensimmäiset leivät paistetaan. ”Ilmassa oli tuoksu, kuin kesän, tai vasta alkavan elämän”. Teos jäi tekijänsä viimeiseksi. Kiitos.


50. UUDEN PROOSAN PARHAITA §§§

219 s. Tammi 1978 5.p Toim. Pekka Tarkka AV

Mukana kolme fantasianovellia ja yksi uninovelli, joten panen teoksen fantasiahyllyyn. Pentti Holapan Muodonmuutoksia (Novellissa Boman on puhuva koira) ja Pekka Suhosen Tytöt lähtevät maailmalle (Samannimisessa novellissa tytöt lentelevät liimatuin sulkasiivin) hankin hyllyyn vielä erikseen. Juhani Peltosen kokoelmaan Vedenalainen melodia on syytä tutustua vaikka kokoelman novelli Orjien kasvattaja on iljettävä. Eeva-Liisa Mannerin novelli Vatikaani on uni.


51. Sandberg Timo: HÄRÄNSILMÄ §§§

349 s. Karisto 2015 YK

1920-luvulle sijoittuva kertomus metallityöläisistä, metsäalkoholisteista ja parista poliisimurhasta. Hieman lempeä seassa ja uuden keksinnön, hetekan, natisuttamista.

*************

Aurinkoisia kevätpäiviä. Yöt pakkasella, päivisin 5-10 lämpöastetta. Flunssa taitaa hellittää. Ehkä tulee kesä.
 

sunnuntai 9. huhtikuuta 2023

Pääsiäinen, ja kevyttä lukemista

 Luettu:

46. INTOHIMOSTA RIKOKSEEN §§½

375 s. Book studio 2002 AK

Kymmenen rikosjuttua, joista muutama hipoo fantasiaa. Taso vaihtelee suuresti Orasesta (+) Mäkeen (-). Fantasiahyllyyn ei pääse, on 2000-luvulta.


47. Lönnroth Heleena: MYSTISET KATOAMISET §½

196 s. di Porri 2014 AK

Jotenkin hellyttävän kömpelö kertomus kolmesta murhasta ja ruumiiden kätkemisestä. Kotkan poliittinen elämä kuohuu, mutta murhat saikin aikaan lemmenkuohu eikä persurasismi. Parasta Onni-kissa, joka piti silakoista.


48. Cleeves Ann: LOKIN HUUTO §§§½

350 s. Karisto 2019 (Annukka Kolehmainen) YK

Hidaslukuinen, ”parempaa kirjallisuutta” edustava poliisiromaani. Homopoliisi, murha, kehitysvammaisia, hyväksikäyttöä ja salailua. Olin nähnyt tämän sarjana televisiossa, mutta en muistanut juuri mitään. Dementia?

****************

Pääsiäinen. Kristus nousi kuolleista!  Totisesti nousi!

Yöpalveluun en tietenkään jaksanut lähteä, yöllä valvoessani kahden aikaan katsoin hieman netistä Kuopion katedraalin lähetystä.  Alkuvuoden vaivannut flunssa on palaamassa takaisin. Ei, ei tämä ole pitkittynyttä koronaa. Vanhuutta tämä on.
 

keskiviikko 5. huhtikuuta 2023

VARSI-IMURI ja Nato

Selkä ei enää kestä normi-imurin esilleottoa jne. joten haimme kaupasta varsi-imurin. Tämä siirtänee eteenpäin aikaa, jolloin kotisiivous on vierailta tilattava. Imurointi kuuluu minun toimiini, kotitehtävät on pyritty jakamaan tasan. Vaikka taitaa vaimolla silti suurin taakka olla. Imuroinnin lisäksi hoidan lakanapyykin ja astiapesun. Nekin tietenkin konehommina.


 Eilen kävimme pitkästä aikaa kirkossa, Ennen pyhitettyjen lahjojen liturgiassa, joka on erittäin viehättävä puolentoista tunnin tilaisuus. Ehtoollisellakin kävin. 

Suomi on Natossa, kevät on pitkällä ja tuleva oikeistohallituskaan ei saane maata sekaisin. Demokratia on hieno systeemi. 

Ja pian pääsee mökille.

 

lauantai 1. huhtikuuta 2023

PASHAA JA KUIVAKAKKUA

 Kävimme Kuopion ortodoksisen seurakunnan myyjäisissä. Vaimo osti pashaa (Perinteinen pasha on pääsiäisen tuhti herkku, joka valmistetaan rahkasta, kermasta, sokerista, voista ja munista) ja pääsiäiskuivakakun. Arpajaisista irtosivat vielä sievät sukkatossut, vaimolle juuri sopivat.


 Ensi viikko on Suuri viikko, pääsiäistä edeltävä viikko. Ainakin kerran pitää käydä katedraalissa palveluksessa. Yöpalveluun ei enää jaksa edes ajatella lähtevänsä. 

MAAPALLON YMPÄRI

 Luettu: 79. Utrio Kaari: ISABELLA §§§½ 442 s. Tammi 1988 Isabella, suomalainen ylimysneito, elää 1300-luvulla vaiherikkaan elämän ...