keskiviikko 11. toukokuuta 2022

Luettua rantamökillä ja kaupungissa

Luin:

59. Väyrynen T ja T: KUUMAN TUULEN AIKA §§§

280 s. Tammi 1996 RM

Vetävää menoa kokeneelta kirjailijapariskunnalta. Tapahtumapaikan voisi käsittää rinnakkaismaailmaksi – ihmiset toimivat keskiaikana Välimeren maissa toisenlaisissa yhteiskunnissa. Tässäkin on liikaa sotimista, joka Väyrysten mielestä kuuluu jännittävään normaaliin elämään. Muuten inhimillisyyden ja tasa-arvon ajatukset ovat kohdallaan ja hyvyys tuntuu saavan palkkansa. 

 



60. Väyrynen T ja T: KUNINGASTIE §§§

295 s. Tammi 1997 RM

Sormus-trilogiaa kait mukaillen toinen osa Vuorileijonan varjo-trilogiasta on sotainen. Rauhan aate yrittää vaikuttaa taustalla, mutta sota koetaan välttämättömäksi itsepuolustuksen välineeksi. Sujuvasti kerronta etenee eikä moraalikaan aseta päähenkilöiden himoille turhia esteitä. Lastenkirjoja nämä eivät ole, nuoristo lukee muunlaista. Mutta vahukselle veikeää lukemista.

 



61. Graham Caroline: KÄMMEKKÄ KUKKII KUOLEMAA §§½

287 s. Tammi 1991 (Jaana Lahtinen) RM

Viiden ruumiin dekkari, jossa Midsommerin murhien ylikomisario Barnaby löytää ratkaisun. Vanha mummeli murhataan, tauluja maalataan ja myrkkyjuomaa keitellään. Soppa siitä syntyy eikä ylikomisarion vaimo osaa laittaa ruokaa. Mutta ratkaisu löytyy ja hyvä niin.



62. Pettersson Lars: VERIJÄLJET LUMESSA §§§½

377 s. Minerva 2015 (Salla Korpela) RM/YK

Kovin tulivat mieleen Åsa Larssonin Rebekka Matinsson-kirjat. Syyttäjä Anna tulee pohjoiseen, selvittelee paikallispoliisien kanssa murhia ja muuta rikollisuutta ja asettuu asumaan joen partaalle miesystävänsä kanssa. Mutta ihan vetävää ja mielenkiintoista tekstiä Lasse kirjoittaa. Sarja on jatkoa teokselle Koutokeino, kylmä kosto, jonka senkin voisi lukea.


63. Lydecken Arvid: KUULAHDEN MOHIKAANIT §§½

104 s. Otava 1926 YK

Tämä on scifiä. Kaksi poikaa haaksirikkoutuu veneellään Suomenlahdella oudolle lasitornille. Sisällä on kaikenlaista ihmeellistä – mm. manuuri, joka kulkee maan ja veden läpi. Koska oikea aika ei vielä ole tullut, paikalliset manuaarit elävät merenalaisissa tiloissaan salassa ja kehittävät tietojaan, jotka paljastetaan ihmiskunnalle vuonna 2500. Pojat päästetään ihmisten ilmoille, kun he ovat luvanneet pitää kokemansa salassa. Ja kukapa heitä uskoisikaan. Mikä on se suuri tulevaisuudessa paljastettava salaisuus, ei käy ilmi. Joten odotetaan.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...