lauantai 31. elokuuta 2024

VARKAUS 30.08.2024

Kävimme Varkaudessa, joimme kahvit Nautinto-kahvilassa (typerä nimi) ja söimme lounaan Kaks´ Ruusua-ravintolassa. Välissä kiersimme kaikki mahdolliset kirjanhankintapaikat. Edellisestä käynnistä oli liian vähän aikaa, joten mukaan tuli vain pari kirjaa sisarelle, pari vaimolle ja itselle etenkin seuraavat:


Kolmas painos vuodelta 1976.  Laura Soinne (1897 - 1992) oli runoilija Einari Vuorelan puoliso ja kuuluisa satutäti.  Ennestään hyllyssäni on teos Varjojen linnan prinssit vuodelta 1918. Boris Hurtan mukaan teos on peräti kauhua. Kaikki kirjan kertomukset ovat mukana myös Saduissa.




Ivaloa olen paljon lukenut, luen tämänkin.

Alastalo-tilanne 180. Tahtia en kiristä. Aikaa ensi kesään.

keskiviikko 28. elokuuta 2024

SAPOJA SALISSA

Sapoja luettu:

103. Högstrand Olle: VERIKOSTO §½

240 s. Wsoy 1982 2.p (Juhani Koskinen) Sapo 270

Kevyen kevyt parimurhatarina, jossa mukana jokainen mahdollinen klisee. Valkolainen mies ja romanivaimo elättävät pesuettaan putkinotkona syrjäkylillä. Murhilla ei ole kunnon motiivia eikä kyseessä ole verikosto.



104. Wainwright John: HUHTIKUUN MURHAT §§

228 s. Wsoy 1994 2.p (Ilmari Kärki) Sapo 86

Hyvin kaavamaisesti alkava teos virkistyy loppua kohti. Lunnaskiristyskonsti ei lykästänyt vaan ruumiita tuli ihan tarpeeksi. Eikä ylietsivätarkastaja Lewis ole sankarityyppi.


***************

Vammalan kirjapäivillä sovimme HH:n kanssa, että luemme vuoden aikana Volter Kilven teoksen Alastalon salissa.



 Tällä hetkellä olen lukenut kirjaa 165 sivua. Opusta on luettava sana kerrallaan, jotta saa kaiken sisällöstä ja tunnelmasta irti. Luen kerralla niin kauan, kuin keskittymiskyky pysyy tarkkana. Vanha horilas saa olla varuillaan. Tietenkin siinä sivussa luen muutamaa muutakin kirjaa.

keskiviikko 21. elokuuta 2024

AALLOILLA ALVARIINSA

Alajärvellä kahvit juotuamme kävelimme Alvar Aallon suunnittelemassa kaupunkikeskuksessa sijaitsevaan kirjastoon. Hieno, siisti ja melko suuri kokonaisuus. Siitä menimme hautausmaan halki kirkkoa katsomaan. Tiekirkkoaika oli ohi, joten otin vain kuvan. 


  
 Saaliittoman kirpputorikierroksen jälkeen menimme lounaalle Alvariiniin. Emme pettyneet nytkään. 



Aterian jälkeen täytimme tankin ABC:llä ja ajoimme rantamökille.

Luku-urakat:

100. Larin-Kyösti: PAHOLAISEN SOITTO

261 s. Helmivyö 2023

Alaotsikko Ja muita fantastisia novelleja, ei aivan pidä paikkaansa, koska suuri osa on paremmin satuja tai muita tarinoita. Riemukkain on juuri Paholaisen soitto. Lähes kaikki oikea fantasia sisältyy myös kokoomateokseen Unta ja elämää vuodelta 1948, joka on fantasiahyllyssäni.



101. Chown Marcus: PÄÄTTYMÄTTÖMÄT PÄIVÄT KUOLLEENA

307 s. Ursa 2008 (Tuukka Perhoniemi)

Jos olisi tieteiskirjoittamisopisto olemassa, tämä sopisi tentittäväksi kurssikirjaksi. Vaikka Higgsin bosonia ei ollut vielä kirjoitusaikana löydetty, tieteellinen teos vastaa liki kaikkiin kysymyksiin maailmasta, olemisestä ja jopa uskonnosta. Ihmeellisiä mahdollisuuksia on olemassa. Kokoontuvatko kaikki Wanhat Herrat vielä joskus paratiisin rantasaunalla?



102. Christie Agatha: MURHA MAALAISKYLÄSSÄ §§§

318 s. Wsoy 2007 7.p (Eila Pennanen) Sapo 8

Ensimmäinen Marple-juttu. Sujuva juoni, sovelias murhaaja ja terävä neiti. Soppa on valmis.



tiistai 13. elokuuta 2024

PESÄ, ANTIMET JA MURIKKA

 

Rantamökillä kävimme luonnon antimia keräämässä. Vaimo poimi mustikoita ja minä noukin tien penkalta kantarelleja. Pienen soratien varrella ne ovat puhtaita.



Ajoimme vaihteeksi Kuopioon. Asvalttitiellä vastaan tullut pakettiauto nosti tieltä kivenmurikan auton tuulilasiin. Firmassa sanottiin, ettei noin suurta jälkeä voi paikata. Aivan näkökentässä särö ei ole, joten odotamme sen suurenemista (kuulemma lasi vähitellen halkeaa) ja vaihdatamme uuden. Uusi lasi maksaa noin 800 euroa. Vakuutusta ei ole. Vaihdettuamme lasin otamme vakuutuksen.

Luettu:

99. Hiidensalo Venla: KARHUNPESÄ §§§½

478 s. Otava 2014

Matalena etsii juuriaan viime vuosisadalta sekä todellisen että kuvitteellisen karhunpesän sisältä. Hahmot elävät, sodat tuhoavat ja ihmiset ovat piruja toisilleen. Mainion teoksen rytmin sotkevat muutamat mukasyvälliset keskustelut. Ja Olgan kengät haudataan lopuksi kuusen juurakon alle.


******************

Päivitys 15.8
Toinen firma paikkasi auton ikkunakolon hetkessä melko mukavaan kuntoon. Heillä uusi lasi maksaa 200 euroa vähemmän kuin Carglassilla.

torstai 8. elokuuta 2024

LAPUA. RÄJÄHTÄNYTTÄ SEUTUA.

 

Eilen, 7.8.2024, rantamökillä oli aamulla sumua järvellä. 



Aamupalan jälkeen lähdimme ajamaan kohti Lapuaa. Emme ole ennen kaupungissa käyneet. Navigaattori ohjasi meidät Aarla-kahvioon, jossa etenkin munkit olivat hyviä. Siitä lähdimme kiertelmään keskustaa, Lapuanjoen rantaa kuljimme tutustumaan räjähtäneeseen patruunatehtaaseen, josta on kehitelty kulttuurikeskus. Haimme paikan ihfopisteestä kartan, tutkimme kirjaston vaihtohyllyn mitään ottamatta ja kävelimme torille. Sieltä Torikirppiksestä ostimme kolme elokuvaa ja yhden hatun sekä otimme ilmaishyllystä kasan Sapoja. Kaikki meillä ne tosin jo ennestään olivat.



Jo oli vuorossa kävellä Kosolan (Jumalauta, näillä lakeuksilla, ei jumalauta pilkata Jumalaa!) talon ohitse sillan yli Lapuan Tuomiokirkkoa katsomaan – Lapua on piispallinen paikka. Ovi oli kiinni, tiekirkkoaika oli kuukauden alussa päättynyt.



Lopuksi ajoimme auton kulttuurikeskus Iso Paukun pysäköintialueelle ja söimme lounaan Iso Prässi-nimisessä viehkossa ravintolassa. 



Kotimatkalla kävimme vielä Paletin Salessa ostamassa elintarvikkeita. Lapualle menemme toistekin, mikäli olemme vielä elossa.

tiistai 6. elokuuta 2024

Mitätöntäkin lukemista

 Luettu:

93. Lehtolainen Leena: RAUTAKOLMIO §§½

352 s. Tammi 2013

Kallion muu perhe on pitkällä purjehduksella ja Maria ratkoo murhia ja henk. koht. ongelmiaan. Roistopoliisi napataan, vanha heila häipyy venhollaan ja Antti ja lapset saapuvat myötätuulen siivin Eteläsatamaan. Sujuvan teoksen lopun rikosratkaisu tökkii kankeuttaan.



94. Christie Agatha: KUOLEMA LÄHETTÄÄ VIESTIN §½

263 s. Wsoy 1981 (Anu Niroma)

Sujuvasti kirjoitettu teos sarjojen ulkkopuolelta. Valitettavasti ratkaisu tökkii ja hiihtosaappaat savupiipussa ovat viimeinen pisara. Ilmankos teos käännettiin vasta yli viisikymmentä vuotta alkuteoksen julkaisun jälkeen.


95. Sjöwall & Wahlöö: MIES PARVEKKEELLA §§

265 s. Karisto 1999 4.p (Margit Salmenoja)

En lue mielelläni teoksia, joissa rikokset kohdistuvat lapsiin. Wallanderin takia kahlasin läpi kirjan, jossa rikollinenkin on säälittävä.



96.Nenonen Kari: IKUINEN VALTAKUNTA / NIIN MUSTA KUIN MULTA WH

197 s. Helmivyö 2024

Kaksi aiemmin (1983, 1984) nimettöminä julkaistua kauhukertomusta, lisänä kaksi ennen muualla julkaistua novellia. Wanhan herran taattua laatua.



97. Lem Stanislav: EEDEN §§

283 s. Kirjayhtymä 1984

Maan asukkaat haaksirikkoutuvat planeetalle, jossa vilisee kaksiloita. Harvinaisen tylsä scifi-kirja, jossa ei ole satiiria eikä juonta.



98. Tabet Sirpa: ÄIDIN TYTTÖ §½

320 s. Otava 1998

Olen pitänyt monista Tabetin kirjoista. Mutta tämä on tökerösti kirjoitettu, juoni on mitätön ja henkilöt yhdentekeviä.


*****************

Rantamökillä on rauhallista. Olemme täällä viikon, ja pääretkenä on käynti Lapualla. 

BALLADEJA JA LEGENDOJA

Kirpputori- ja antikvaarikierros tuotti pari saalista, joista HH ehti huomauttaa. Otan siis selville, onko niistä fantasiahyllyyn.  Legendoj...