keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Alaskaa, munkkeja ja dominoita

 Luin:

33. Omelka F. LA ALASKA STAFETO (+ Kaptitoj de la glacirokoj) §§½

100 s. EPC 1952 YK

Kaksi esperantoksi kirjoitettua kertomusta. Stafeto kertoo kurkkumätälääkkeen kuljettamisesta alaskalaiseen kylään lumimyrskyn läpi. Lääkettä kuljetetaan osuus kerrallaan, kylästä kylään, koiravaljakoin. Kaksi viestinviejistä on alunperin suomalaisia. Toisessa jutussa on kuvaus lentokoneturmasta ja pelastustoimista Alpeilla.

Tällä kuvalla ei ole mitään tekemistä kirjan sisällön kanssa, vaan leikkeet on liimattu takasisäkanteen. Kirjan omistaja on siis täyttänyt vuosia ja jostain syystä ikuistanut tapahtuneen esperantonkieliseen kirjaan.


34. Ellis Peters: TUOMITUN KAAPU §§§

222 s. Otava 1981 (Juhani Karve) AK

1100-luvulla veli Gadfael tutkii murhatapausta. Suloista neitoa naitetaan härskille ukolle vaikka neidon sydän sykkii lämpimästi Joscelin-nuorukaiselle. Kas, ukko tapetaan ja Josceliniä syytetään. Leprapotilaiden viitat liehuvat, varoituskalistimet kalkattavat, mutta oikea syyllinen löytyy ja onni lankeaa Shrewsburyn kylän maille.



35. Bruun Staffan: CLUB DOMINA §§

296 s. Schildta 1992 (Seppo Hyrkäs) YK

Lehtihenkilö Burt Kobbat selvittää bordellitoimintaa Suomessa ja vähän maailmallakin. Murhia tehdään ja Burt möhlii siellä ja täällä. Aids-säätiö saa kuulla kunniansa eikä Nobel-palkintoa tipu. Kömpelöhkö entä jos-teos fantasiakaappiin.


 *************

Kevät pitkällä, ja talven kovimmat pakkaset ulkona. Yöllä selvästi yli 20, aurinko sentään päivällä lämmittää.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...