keskiviikko 17. tammikuuta 2024

VANHOJEN MUISTAMISTA

 Luettu:

8. Lehti Raimo: TÄHTIÄ JA IHMISIÄ

360 s. Ursa 1996

Lehti ei ole tieteen popularisoija. Kuivan asiallisesti hän kuvaa astronomian saavutuksia ja ihmisiä tutkimuksen parissa.



9. Airola Väinö: KEKSIJÄN VOITTO §§½

223 s. Wsoy 1922  Toinen lukukerta

Suomalaismies Penttilä keksii kunnon kuivapariston ja maailma sähköautoistuu.  Lisäksi mies kehittää langattoman puhelimen eli kännykän tukiasemineen. Lopussa Put.. ei kun Belyi alkaa ryppyillä Venäjällä ja Penttilä kehittää sähkölentokonelaivueen,  joka tuhoaa Eurooppaan vyöryvät miehitysjoukot. Melko kekseliästä, kirjan kirjoittamisesta on yli 100 vuotta kulunut. Eikä sähköautoakkuongelmaa ole vieläkään täysin ratkaistu. Ikävänä sivujuonteena kirjoittaja tuntuu olleen juutalaisasiassa kansallissosialismiin kallellaan.



10. Ingman A. RIMPISUON USVAPATSAS §§§

179 s. Kirja 1915 Toinen lukukerta.

Tässäpä reipas kertomus varttuvalle nuorisolle. Kaksi noin 15-vuotiasta poikaa kiitää lumireellä halki erittäin laajan suon selvittääkseen, mistä ja miksi usvapatsas nousee. Löytyy lämmin lie tuliperäinen alue, jossa pojat viettävät vuoden päivät. Kultaa ja aarteita löytyy tuhottomasti, helmiä samoin. Enemmän poikia kiinnostavat jokapäiväiset asiat, rakentavat itselleen hirsimajan, metsästävät ja kalastavat, veneenkin tekevät ja karhun kanssa kisailevat. Vanhan lappalaisen ruumiin hautaavat, ja samalla saamelaiskirous laukeaa, mikäli sellaista olikaan. Pojat purjehtivat takaisin vanhan paapan luokse, jättävät aarteensa museoon ja myyvät irtokultansa rehellisille kultasepille. Muuttavat lopuksi paapan kanssa tähän uuteen ihmemaahan asumaan. Siinä mallia räppärinuorisolle.

 

Kun sain kaikki omistamani fantasiakirjat luettua (muutamaa pitkäveteistä poikkeusta lukuun ottamatta), vieroitusoireet kävivät niin ankariksi, että piti ruveta lukemaan uudelleen sellaisia teoksia, jotka muistin mainioiksi. Täytyy tunnustaa, jotain mielihyvää on kadonnut ja pisteitä putoilee. Olen uudet arviot siirtänyt myös WHH 211-listaan entisten tilalle.

Pakkasjakso on menossa. Onhan talvella tietenkin pakkasta, mutta vanhana kylmyys tuntuu entistäkin kylmemmältä. Ja parin viikon päästä täytän 80 vuotta. Ehkä käymme pitsalla merkkipäivänä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...