maanantai 25. maaliskuuta 2024

JUMISSA

Luettu:

43. Hakkarainen Milka: HIIDENJUMI §§½

310 s. Myllylahti 2023

Kielellisesti verraton teos alkaa synkeän lupaavasti. Valitettavasti tunnelma latistuu, mitä pitemmälle päästään, ja loppuratkaisu on kauniisti sanoen typerä. Juoniainekset toisin sekoittaen olisi päädytty parempaan tulokseen. Odotin lisää fantastisempaa menoa, joten pettymys lie henkilökohtaista ja oma syy.



44. Karilas Tauno: MAAPALLO VAARASSA §½
135 s. Valistus 2. täydennetty painos 1958
Toisen maailmansodan jälkeen Bikinin atolleilla kokeillaan vetypommia. Sinnepä purjehtivat myös nuoret aarteenetsijät, ja löytävät aarteen lisäksi salakavalia roistoja, jotka pyrkivät saamaan haltuunsa tuhoaseen. Sukellusveneilläkin ajellaan - joka poikahan sellaista osaa kuljettaa - ja lopuksi pamahtaa komeasti. Roistojen saari tuhotaan ja siunattu rauha maapallolla alkaa. Teoksen ensimmäinen painos löytyy myös minun hyllystäni, nimellä Atomipommi räjähtää. Tässä painoksessa räjähtää vetypommi. Joitain epätarkkuuksia on tekstissä muutettu ja lisäksi tämän on kuvittanut Sauli Rantamäki.



45. Guareschi Giovanni: ISÄ CAMILLO JA HÄNEN LAUMANSA §§§

330 s. Wsoy 1953 2.p (Helka Hiisku)

Yhtä humaani kuin muutkin tekijän Camillo-kirjat. Jeesus seinällään antaa isälle ohjeita, moittii ja kannustaa. Pepponen itäusko on kovin huteralla pohjalla ja kaveruus Camillon kanssa lämmittää mieltä. No, puolueellista teksti tietenkin on. Hyvä näin.


********************

Luulin jo kesän tulevan. Lunta satoi, pakastaa. Aioimme vaihtaa kesärenkaisiin, ei tule kuuloonkaan. Lisäksi vaivaavat kurkkukipu ja nuha. Ja Putin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

TURHAN NAUKUMISTA

  En ole koskaan soittanut puhelimella mielelläni, ja viimeisten 20 vuoden aikana soittokammo on kasvanut ylimaallisiin mittoihin. Minun on...