tiistai 30. heinäkuuta 2024

PANUJA

 

Sain postitse Panu-lehden vuosikerran 1926. Vuosi 1925 minulla on ennestään. Vuoden 1926 lehdet on joskus tilannut Pentti Haanpää. Kun Haanpää kuoli, hänen tyttärensä myi kirjat oululaiseen antikvariaattiin. Antikvariaatti lopetti toimintansa, myi osan kirjoista toisiin antikvariaatteihin ja pitäjät myyvät vielä yksittäiskappaleita netissä. Sain vuosikerran omasta mielestäni kohtuulliseen hintaan. Tosin tutkittuani hieman asiaa totean, että 1925 oli selvästi mielenkiintoisempi vuosi. Ilmankos julkaiseminen lopetettiin. Etenkin kiinnostavia ovat Kosti Koskisen novellit, jotka koottiin kokoelmaksi Ihmeellinen kuherruskuukausi v. 1930. (Joissain yhteyksissä olen virheellisesti sanonut teoksen nimeksi Ihmeellinen häämatka)


Vuoden 1926 kannet ovat kehnot (myyjäkin ilmoitti niistä). Teen tilalle uudet, kunhan kerkeän.

torstai 25. heinäkuuta 2024

ENKELI ALAJÄRVELLÄ

Rantamökillä kävimme ensin Kannonkoskella jossa vanhainkotien kohdalla tiellä on hieno liikennemerkki:

 


 Seuraava retki suuntautui Alajärvelle,  jonka kirkon seinällä on hellyttävä enkelipatsas.


Alvariinissa söimme jälleen hyvän lounaan, ja kirpputorilta ostimme yhden Christien.

Kivijärvellä  kävimme keskiviikkona, hakemassa lähteestä vettä. 

Rantamökillä teimme suursiivouksen, joka vastannee muiden viikkosiivousta. 

Ja luettu on:

89. Kaila Tiina: AURINGONLASKUN TORNI §§

160 s. Otava 1946

Keijuja, maahisia ja noita Miraopeia tornissaan. Valo voittaa pimeyden pikku keijujen avulla, ja maahiset luikkivat koloihinsa. Mutta teoksesta puuttuu sadun maku.


90. Launiainen Petri: VÄRÄHTELEVÄ MAAILMA

344 s. Gaudeamus 2019 (Tekijän oma käännös englannista.)

Otin kirjan vaihtohyllystä silmäilläkseni sitä hieman. Vaan pitikin lukea koko sujuvasti kirjoitettu teos sanasta sanaan loppuun asti. Paljon sain tietoa kaikenlaisesta säteilystä, etenkin viestinnän alalla.



91. Koivukari Tapio: POLTETUN MIEHEN TYTÄR §§§

282 s. Wsoy (Johnny Kniga) 2018

Taikauskoa ja noitavainoa. Islantiin sijoitettu yleismaailmallinen historiallinen ajaton teos ihmisen typeryydestä.



92. Järvinen Matti (Toim.) TULEVAISUUDEN IHMINEN

165 s. Nysalor 2023

Suomalaisia tulevaisuuskertomuksia, joissa liian usei herätään lopuksi unesta. Työnnän fantasiahyllyyn, koska kaikki tekstit on kirjoitettu yli sata vuotta sitten ja julkaistu aikanaan vain lehdissä tai pienkustanteina.


Perjantaina on tarkoitus käydä vielä Saarijärvellä ja ehkä lauantaina menemme välillä kaupunkiin.


torstai 18. heinäkuuta 2024

FOSSI ALIAS HAMARI

 

Paavo Fossi (1904 – 1979) oli Ilmajoella toiminut maanviljelijä, sanomalehtimies ja kirjailija. Kaksi hänen teostaan sisältää fantasiaa:




Fossi Paavo: KERTOMUKSIA §§

145 s. Wsoy 1958 

12 kertomusta, ensimmäiset mainioita mutta taso laskee tarina tarinalta. Mukana kelpo myllytonttukertomus, joka kelpuuttaa teoksen fantasiahyllyyn. Mitään kauhistuttavaa en kirjasta löytänyt, tosin en ole alan asiantuntija.



Hamari Paul (Kts. Fossi Paavo): AAVEMORSIAN §§

176 s. IL-MO 1965

Toimittaja Paavo Fossin salanimellä julkaisema eräänlainen omakustanne. Joesta löytyy nainen, joka virkoaa eloon. Konstaapeli Kasken vaimo näkee unen, joka perusteella joesta löytyy vielä miehen ruumis ja yhtä jos toistakin asiaan liittyvää. Muistinsa menettänyt nainen rakastuu kartanon nuoreen isäntään ja apteekkari tarjoilee lääkekonjakkejaan. Kas, muisti neidolle palautuu, Kaskiskan unien perusteella ratkeaa murhajuttu ja nuoret saavat toisensa. Morsiankin luopuu mestaripianistin urastaan ja rupeaa mielellään maatilan emännäksi. Fantasiahyllyyn.

*****

Vuonna 2017 Maire Paltare kokosi ja Ilmajoki-seura kustansi teoksen Uusia kertomuksia, jossa on 45 juttua. En ole nähnyt, saati lukenut, kirjaa.

maanantai 15. heinäkuuta 2024

PIMEÄT OVAT POLUT

Luin rantamökillä muutaman teoksen:

86. Holopainen Anu: SINISILMÄ §§§

285 s. Karisto 2001

Luin, vaikka on väärältä vuosisadalta. Edelliset osat olen myös lukenut, ne ovat mukana Luettu fantasia-osiossa. Eräänlainen ihmissusi seikkailee velhomaailmassa, pyörähtää myös Kuolleitten luona ja kipuilee demonien porukoissa. Taiten kirjoitettua mielikuvituskamaa.



87. Nummelin Juri: VAIKEA LAJI

348 s. Helmivyö 2024

Itseironinen itsekehuteos, jota oli erittäin mukava lukea. Yliahkera touhottaja on saanut kaikenlaista (ainakin omasta mielestään mukavaa) aikaiseksi. Kumarran kunnioittaen, kiitän.



88. Karmanne Knut: PIMEITÄ POLKUJA §§½

151 s. Otava 1929

Nuorena (49 v) kuolleen sanomalehtimiehen ainoassa teoksessa kauhuelementeillä on vahva osuus. Kerronta on yllättävänkin tasokasta ja paikka fantasiahyllyssä ansaittu.


*******************

Karmanteen kirjan olin jo lukenut ennenkin, vasta nyt Nummelinin avustuksella tajusin lukea teoksen uudelleen ja lisätä sen fantasiahyllyyn.

Netistä hankin pari teosta:



 Kaila kuuluu fantasiahyllyyn, kummasti teos oli kiertänyt silmiäni enkä sitä kirpputoreilta löytänyt. Nysalorin teoksessa on mm. Hytösen Uni vuodelta 1906. Näin ollen minun ei ole välttämättä  hankittava alkuperäisläpyskää. Järvisen kokoomateoksessa on paljon muutakin mielenkiintoista.

Pysymme tämän viikon kaupungissa.

torstai 11. heinäkuuta 2024

SATEENKAAREN ALLA, NISKAT MILTEI NURIN.

Rantamökillä satoi kunnolla ja niinpä rantapuiden väliin syntyi sateenkaari.  


 Eilen aamulla lähdimme Alajärvelle lounaalle. Matkaa on 76 kilometriä. Matkalla jätimme muovi- ja muut kierrätysjätteet Paletti-kauppakeskuksen keräyspaikalle. Alajärvellä kävimme kahdella kirpputorilla, mutta mitään emme löytäneet. Lounas oli Alvariinissa maittava, kuten aina.

Mökillä sain tarmonpuuskan ja aloin maalata parvekkeen kaiteita. En tietenkään jaksanut kunnolla raaputtaa ja esikäsitellä mutta sanotaan toimenpidettä vaikka maalipesuksi. Kun pääsin kaiteen loppuun, astuin maalipurkki kourassa yli parvekereunan ja putosin nurin niskoin pihamaalle, Vaatteet, tukka ja naama maalissa varmana luuturmasta koetin vaimoa huutaa paikalle, vaan ei tuo kuullut. Onnistuin raahautumaan terassille, heitin maalivaatteet pois ja jo vaimo toi naamanpesuvettä. Ihme, yhtään luuta ei tunnu menneen poikki, kaikki lihakset vain ovat revähtäneet. Maalaus jäi hiukan kesken, ajattelin vetäistä vielä toisen kerroksen. Olkoon noin.


Yön sain hyvin nukuttua ja aamulla otin kuvan tapahtumapaikasta.

tiistai 9. heinäkuuta 2024

YDINLUUTA KALUAMASSA

Lukuosuus:

82. Boulle Pierre: APINOIDEN PLANEETTA §§§

220 s. Like 2001 (1963) (Outi Nyytäjä)

Klassikkoteos, jonka luin ensimmäisen kerran. Elokuvan olen nähnyt. Betelgeusea kiertävällä planeetalla evoluutio on edennyt toisin kuin Maapallolla, apinat ovat fiksuja ja ihmiset vaistonvaraista massaa. No, missään nimessä evoluutio ei voisi tuottaa 800 valovuoden päässä samanlaisia eliöitä kuin Maassa. Kun lisäksi sikäläinen ihminen ja täkäläinen ihminen saavat yhteisen lapsen, voi logiikan unohtaa. Mutta sujuvaa on kerronta.



83. Panteleimon, metropoliitta: MURHA KIRKONKYLÄSSÄ §§

214 s. Myllylahti 2011

Leppoisa dekkari, jossa poliisinrouva Ellen oikeitten viranomaisten nenän edessä ratkaisee murhan. Eikä hän toki ota siitä kunniaa itselleen.


84. Lehtolainen Leena: HARMIN PAIKKA §§§

244 s. Tammi 12.p

Naisasiapoliisiasianajaja Maria Kallio ratkaisee murharikoksen viranomaisten toiminnasta huolimatta. Leppoisan kevyttä ajanvietettä.



85. Ranta Rekku: YDINLUU

50 s. Megadodo 3666 (1990)

Leena Peltonen, Johanna Sinisalo, Juhani Hinkkanen ja Tapani Ronni värkkäsivät osittain tosissaan mainion muistelukirjoituksen vuodelta 3999. vuodesta 1990. Koiramainen tridogia suhtautunee leppeän ironisesti muinaismuisteloihin ja aikalaisarviointeihin. Kokoaan suurempi teos.


******************

Rantamökillä elämä sujuu rauhaisasti. Eilen kävimme Saarijärvellä, ostimme Kierrätyskeskuksesta pari kirjaa ja pöytäliinan. Keskiviikkona on aie mennä Alajärvelle lähinnä seurakunnan kirpputorille (auki keskiviikkoisin) ja Alvariiniin lounaalle. Ja tänään pikakäynti Kivijärvellä, lähinnä vettä lähteeltä hakemassa.



maanantai 1. heinäkuuta 2024

WANHAT HERRAT JA VANHAT KIRJAT

 Yövyin Virroilla mennessäni Vammalan Vanhan Kirjan päiville, pienessä hotellimatkustajakodissa jossa avaimen sai naapurikioskista ja aamupalan olisi voinut itse valmistaa. Minkäänlaista iltatoimintaa ei kirkonkylässä ollut, joten katsoin televisiota ja nukuin makeasti.


Aamulla siirryin Sastamalaan - minun mielestäni se on yhä Vammala - ja ostin neljä teosta ja sain HHlta ison kassillisen.



Viisi lipeäkalaa lisää. Vuodet 1931, 1932, 1934, 1935 ja 1936.


Vapaatakin vietettiin. Kaikille muillekin kuin minulle tulee ikää lisää, ja niinpä tunnelma oli leppoinen.



Kotimatkalla olin vielä kaksi yötä rantamökillä. 

BALLADEJA JA LEGENDOJA

Kirpputori- ja antikvaarikierros tuotti pari saalista, joista HH ehti huomauttaa. Otan siis selville, onko niistä fantasiahyllyyn.  Legendoj...