keskiviikko 24. helmikuuta 2021

Tarsa ja Valakivi

 Jääkärieverstiluutnantti Lahja Valakivi (1892 - 1956) kirjoitti nämä Tarsa-kirjat Tarzan-innoissaan. Lahja oli kova sotaukko veljes-, talvi- ja jatkosodissa.  Nuortuva maailma (ei Tarsa-sarjaa) on wikipedian mukaan kirjoitettu nimellä Lahja Aalto (Miehen aikaisempi nimi), mutta minun 1. painoksessa kyllä on nimi Valakivi.





Valakivi L: NUORTUVA MAAILMA *
  323 s. Wsoy 1931
  Käsittämättömän tylsä tieteiskuvitelma, jonka loppupuolen luin hyvinkin selaillen. Tarsat olivat sentään vetäviä tähän verraten. Kirjan ostin kirpputorilta.


Valakivi L.: KARHUMIES TARSA **
199 s. Karisto 1940 YV
Tarzan-kopio. Mies varttuu karhunpesässä ja saa karhumaisia ominaisuuksia. Suorittaa ihmeellisiä sankaritekoja ja kohoaa everstiksi. Ui ilmassa lentokoneen kiinni, kuten James Bond puoli vuosisataa myöhemmin eräässä elokuvassa. Kirjan loppu hajoaa, toki tarina jatkuu seuraavassa osassa.

 
Valakivi L.: TARSA HYRSYLÄN MUTKASSA **
269 s. Karisto 1940 YV
Tarsa usuttaa karhuarmeijan ryssiä vastaan. Kieroja suomalaisia maanpettureitakin rökitetään. Venäläisistä tietenkään ei ole mihinkään sotahommissa, Tarsa yksin tuhoaa yhden komppanian karhuystäviensä avustamana. Harmajan kartano paljastuu Tarsan isän kotipaikaksi, ja Tarsa ainoaksi perilliseksi. Varja-neitosen kanssa avioliittosuunnitelmat etenevät (Tarzan – Jane). Jatkoa seuraa kolmannessa osassa.

 
Valakivi L.: TARSAN KUUDES KOLONNA **
242 s. Karisto 1941 YV
Sota jatkuu. Tarsa sotii, puolustaa perintötilaansa Harmajaa, löytää sisarensa ja isänsä ja lopussa kadottaa vaimonsa, jonka paha ryssä vie pois lentokoneella. Vaan eipä hätää, kertomus jatkuu sarjan viimeisessä osassa.

 
Valakivi L.: TARSA JA PAKOLUOLAN SALAISUUS ***
258 s. Karisto 1941 YK
Nytpä ei sodita vaan tutkitaan luolaa, joka löytyi sarjan edellissä teoksessa. Kaikkia ihmettä löytyy tästä entisestä aarrelinnasta. Tarsan isä ilmestyy paikalle, tosin hän heti myös kuolee. Käy ilmi, että Tarsan äiti on elossa, vankina Kuolan niemimaalla. Siis sinne matkalle, Tarsa ja pari muuta. Tarsa ratsastaa valaalla, kulkee sukellusveneellä ja joutuu saamelaisten ihmemaahan. Mutta sieltäkin on lähdettävä, väkisin. Sarja loppuu kesken, puolisoa ei löydy eikä äitiäkään. Jos olisin nuorempi, kirjoittaisin teokseen viidennen osan sitomaan langat umpeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...