maanantai 12. huhtikuuta 2021

Paasilinnan mielikuvitusmaailmasta

 Arto Paasilinna  (1942 - 2018) kirjoitti paljon fantasiaa. Ainakin nämä ovat viime vuosituhannelta. Lopussa on kuvat tämän vuosituhannen teoksista, jotka ovat päässeet fantasiahyllyyni ulkojäseninä.  Operaatio Finlandia on minulla ilman kansikuvaa, joten tämä kuva on netistä otettu. Miestä lie turha enemmin esitellä.

 Paasilinna Arto: AATAMI JA EEVA *

 238 s. Wsoy 1993 2. p
 Kehnosti kirjoitettu seksistisen törkeä tekele.

 
Paasilinna Arto: HERRANEN AIKA §§
196 s. Wsoy 1980 2.p YK
Toimittaja kuolee ja jää eräänlaiseen välitilaan, missä pystyy liikkumaan paikasta toiseen ajatuksen nopeudella, seuraamaan elävien ihmisten toimia ja keskustelemaan toisten vainajien kanssa. Satiiria löytyy, parasta valitus englannin kielen liian suuresta vaikutuksesta suomen kieleen ja nuorten elämään (jo 40 vuotta sitten!). Platooninen rakkauskin syttyy, ja vainaja paavi Pius IV tavataan. Heikkouskoinen mies tuokin oli.
 

 

Paasilinna Arto: HIRNUVA MAAILMANLOPPU ***
259 s. Wsoy 1999 2.p
Päijänne-Antikvariaatista ostamani fantasiahyllyteos, jonka luin Jyväskylänmatkalla. Suorastaan viihdyin, vaikkei tämä Suurta Maailmankirjallisuutta olekaan.

Paasilinna Arto: KOIKKALAINEN KAUKAA §§§
264 s. Wsoy 1987 2.p RM
Melkoisesti ihmistä muistuttava muukalainen saapuu ulkoavaruudesta Sallan Naruskalle. Koneeseen lastataan pois vietäviksi mm. tamma, kilejä, pupuja, kastematoja ja yksi suostuvainen soma naiseläinlääkäri. Maapallon oloista irvaillaan lempeästi ulkopuolisen silmin. Aiheesta olisi saanut enemmänkin irti.


Paasilinna Arto: LENTÄVÄ KIRVESMIES *
308 s. Wsoy 1996
Paljon tietoa kerätty, eikä mitään ole saatu siitä irti. Luin hyppimällä. Oma kirpputorikirja, joka vähensi puutos- ja lisäsi scifiomistuslistaa.

Paasilinna Arto: MAAILMAN PARAS KYLÄ ****
322 s. Wsoy 1992 F YK
Erittäin sujuva teos Kainuun korvesta, jonne Eemeli Toropainen rakentaa kirkon ukkinsa monen kirkon polttajan Asserin toiveiden mukaan. Kirkon ympärille muodostuu yhteisö, joka elää omien normiensa mukaan. Muu maailma rappeutuu, mutta tämä kylä kasvaa ja voimistuu. Paitsi paras, kylä lie pian ainoa. Paasilinnan kirjoissa ei onneksi ole "särmää", vaan asiat sujuvat luonnikkaasti. Oma.



Paasilinna Arto: OPERAATIO FINLANDIA **
192 s. W&G 1972
Kuiva teos. Kait tällaistakin ihmisten keskuudessa voi tapahtua. Suomi voittaa kesällä 1977 sodan Ruotsia vastaan. Hip Hei Hurraa. Oma Jyväskylän Vanhasta Antikvariaatista ostettu kirja, mikä piti hankkia  fantasiahyllyyn.

 


Paasilinna Arto: UKKOSENJUMALAN POIKA §§§§

262 s. Wsoy 1984 RM


Muinaissuomalaisten uskonto palautetaan Suomeen. Ukko-jumalan poika Rutja saapuu Suntion pitäjän Penteleen kylään salamakyydillä ja vaihtaa hahmoa Sampsa Ronkaisen kanssa. Siitä rupeavat asiat rullaamaan. Maahisia ja keijujakin vilisee ja uusmuinaisuskonto saa jalansijaa yhä enenevässä määrin. Uusvanhauskonnon kuusi käskyä ovat hyvin inhimilliset ja kaikin puolin oppi tuntuu luonnikkaalta. Kun hommat on hoideltu, Rutja-poika palaa Taivaaseen, eikä Suomi ole enää entisenlainen.


 ***************'


 

Paasilinna Arto: TOHELO SUOJELUSENKELI §§

194 s. Wsoy 2004 TAL
Kevyttäkin kevyempi kertomus suojelusenkeli Sulo Auvisesta, tohelo eläissään, tohelo myös enkelinä. Tosin kirkonmiesten mukaan kuollut ei kohoa enkeliksi vaan kuolee ja odottaa lopullista ylösnousua. Enkelit syntyivät valmiina heti luomisessa. Fantasiahyllyyn ulkojäseneksi.
 
 

Paasilinna Arto: IHMISKUNNAN LOPPULAUKKA §

230 s. SSKK 2000 YK

Ihmiset eivät enää lisäänny, joten pikku hiljaa nk. älykäs elämä sammuu maapallolta. Puhuvia hevosia, fiksuja karhuja ja apinoita vilisee, ulkoavaruuden satunnaiskävijämuukalainen tapetaan tuossa tuokiossa ja hepat hirnahtavat pomoina rehupaaliensa äärellä. Kehnoa Paasilinnaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...