perjantai 9. syyskuuta 2022

NYT

 Luettua:

 

116. Nieminen Kaiho: HÄNNIKÄISEN TAPAUS §§§

203 s. Wsoy 2010 RM

Jamppa elää 2009 eroelämää ränsistyneessä synnyinmökissään. Savolainen taas teloitetaan metsätiellä kansalaissodan aikana. Jotenkin tapaukset liittyvät toisiinsa, mutta miten, jäi minulta tajuamatta. Mutta vetävää tekstiä, Kaihon tapaan.

117. Krauss Lawrence M.: UNIVERSUMI TYHJYYDESTÄ §§§§

240 s. Basam Books 2013 (Veli-Pekka Ketola) YK/RM

Krauss tuntuu olevan sitä mieltä, että universumi on ikuinen multiuniversumi, jossa vanhoista kuroutuu uusia aina silloin tällöin. Nämä elävät aikansa, ja niistäkin voi kvanttifluktuaation kautta syntyä uusia maailmankaikkeuksia. Tätä ikuisuutta voi kutsua vaikka jumalaksi. Upea teos.  

 

118. Muller Richard A.: NYT §§§ §§

315 s. Terra Cognita 2017 (Kimmo Pietikäinen) AK

Alaotsikko ”Ajan fysiikka”. Teos ylittää monin kerroin esim. Ursan aika-kirjat. Aikaa käsitellään laajalti, kvanttifysiikan, suhteellisuusteorian ja jopa filosofian kannalta. Luulenpa lopultakin tajuavani, mitä säteily on. Ajan suunta, vastasuuntaan kulkevat mahdolliset positronit, takyonit ja muut veijarit kuvataan paitsi asiallisesti myös kiintoisasti. Jopa aineettomaan maailmaan viitataan eikä sen olemassaoloa kielletä. Kummakseni huomasin löytäväni kirjasta monia yhtymäkohtia joihinkin vanhoihin novelleihini. 


 ********************

Huomenna kalaryssäykseen satamatorille, sunnuntaina pitkästä aikaa liturgiaan ja ensi viikolla autoon pannaan moottorinlämmitin. Sitten voikin käydä rantamökillä puolukassa (vaimo) ja pistämässä paikat talvikuntoon. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...