torstai 22. helmikuuta 2024

OUTO AAVEJUTTU

Luettu: 

 

26. Engholm Stellan: INFANOJ EN TORENTO 2 §§½

143 s. ESE 1939

Esperantoksi kirjoitettu kertomus ruotsalaisista nuorista, joita yhdistävät työläistausta, esperanton opiskelu ja nudismi. Teoksen ensimmäisessä osassa he olivat lapsia, infanoj, tässä toisessa osassa parempi sana olisi gejunuloj eli nuoret. Paljon ei tapahdu, mutta tunnelma on leppoisan rauhallinen.



27. Valakivi L.: TARSA JA PAKOLUOLAN SALAISUUS §§½

258 s. Karisto 1941

Nytpä ei sodita vaan tutkitaan luolaa, joka löytyi sarjan edellissä teoksessa. Kaikkia ihmettä löytyy tästä entisestä aarrelinnasta. Tarsan isä ilmestyy paikalle, tosin hän heti myös kuolee. Käy ilmi, että Tarsan äiti on elossa, vankina Kuolan niemimaalla. Siis sinne matkalle, Tarsa ja pari muuta. Tarsa ratsastaa valaalla, kulkee sukellusveneellä ja joutuu saamelaisten ihmemaahan. Mutta sieltäkin on lähdettävä, väkisin. Sarja loppuu kesken, puolisoa ei löydy eikä äitiäkään. Jos olisin nuorempi, kirjoittaisin teokseen viidennen osan sitomaan langat umpeen.


28. Hamari Paul: AAVEMORSIAN §§

176 s. IL-MO 1965

Toimittaja Paavo Fossin salanimellä julkaisema eräänlainen omakustanne. Joesta löytyy nainen, joka virkoaa eloon. Konstaapeli Kasken vaimo näkee unen, joka perusteella joesta löytyy vielä miehen ruumis ja yhtä jos toistakin asiaan liittyvää. Muistinsa menettänyt nainen rakastuu kartanon nuoreen isäntään ja apteekkari tarjoilee lääkekonjakkejaan. Kas, muisti neidolle palautuu, Kaskiskan unien perusteella ratkeaa murhajuttu ja nuoret saavat toisensa. Morsiankin luopuu mestaripianistin urastaan ja rupeaa mielellään maatilan emännäksi. Fantasiahyllyyn.


 **************

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...