lauantai 3. helmikuuta 2024

PARI TARSAA JA YKSI TAATA

Tammikuussa 18 luettua, nyt uutta putkeen:

 

17. Valakivi L.: KARHUMIES TARSA §§

199 s. Karisto 1940 2.lk

Tarzan-kopio. Mies varttuu karhunpesässä ja saa karhumaisia ominaisuuksia. Suorittaa ihmeellisiä sankaritekoja ja kohoaa everstiksi. Ui ilmassa lentokoneen kiinni, kuten James Bond puoli vuosisataa myöhemmin eräässä elokuvassa. Kirjan loppu hajoaa, toki tarina jatkuu seuraavassa osassa.


18. Sillanpää F. E.: ELOKUU §§§

180 s. Otava 1941 2.p

Kanavanvartija Sundvall, ikuinen ylioppilas ja amatöörinäytelmäkirjailija, hoitaa virkaansa viinapiru kintuissaan. Ukkonen, konjakkipullo ja elämän tuska tappavat ukon kojuunsa, ja vaimo ja tytär jäävät sulkua kääntelemään. Vanha heilakin eväskonjakkineen jouduttaa tahtomattaan lähtöä. Toivo Mäkelä (Kassilan elokuvassa) pyörii lukijan silmissä suorastaan lukemista häiritsevästi.


Helmikuu


19. Valakivi L.: TARSA HYRSYLÄN MUTKASSA §§

269 s. Karisto 1940 2. LK

Tarsa usuttaa karhuarmeijan ryssiä vastaan. Kieroja suomalaisia maanpettureitakin rökitetään. Venäläisistä tietenkään ei ole mihinkään sotahommissa, Tarsa yksin tuhoaa yhden komppanian karhuystäviensä avustamana. Harmajan kartano paljastuu Tarsan isän kotipaikaksi, ja Tarsa ainoaksi perilliseksi. Varja-neitosen kanssa avioliittosuunnitelmat etenevät (Tarzan – Jane). Jatkoa seuraa kolmannessa osassa.

******

Tarsa-tekstit ovat miltei samat kuin WHH211-luettelossa. Siis olen samaa mieltä kuin ennenkin.

"Jääkärieverstiluutnantti Lahja Valakivi (1892 - 1956) kirjoitti nämä Tarsa-kirjat Tarzan-innoissaan. Lahja oli kova sotaukko veljes-, talvi- ja jatkosodissa.  Nuortuva maailma (ei Tarsa-sarjaa) on wikipedian mukaan kirjoitettu nimellä Lahja Aalto (Miehen aikaisempi nimi), mutta minun 1. painoksessani kyllä on nimi Valakivi."  (Ote blogistani)

Auton hankinta kait etenee. Maanantaina pitäisi automaattivaihdepeugeotin olla tallissa. Ja huomenna täytän 80.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...