keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

MAAPALLON YMPÄRI

 Luettu:

79. Utrio Kaari: ISABELLA §§§½

442 s. Tammi 1988

Isabella, suomalainen ylimysneito, elää 1300-luvulla vaiherikkaan elämän ja lankeaa lopuksi ritari Niklasin syliin. Utrio on tarkkaan suunnitellut teoksesta viihdyttävän. Mitäpä vikaa siinä on, minä, vanha ukko, viihdyin.



80. Kalma Lauri: MAAPALLON YMPÄRI LENTOKONEELLA §§½

224 s. Karisto 1920

Kolme miestä ja yksi naissalamatkustaja lentävät Suomi-lentokoneella Maapallon ympäri (Verneltä saatu idea?). Komea on kone, siinä on mm. avoyläkansi ja monta huonetta. Kateelliset muunmaalaiset yrittävät estää matkan onnistumisen. Tavataan mm. 1500-luvulta asti eristyksessä ollut maailma, muutama ihmissyöjä ja tappeluja jos jonkinlaisia. Kiertomatka onnistuu. (Välillä Kalma sortuu selvittämään omaa maailmankuvaansa, joka ei ole valoisa.) Valitettavasti kirjailijan rohkeus loppuu viimeisellä sivulla ja hän vihjaa, ettei matkaa muka tapahtunut. Silti fantasiakaappikamaa.



81. Ilmari Osmo: PLANEETTA LOGOS §§

158 s. Wsoy 1959 NTK122 

Kapteeni Martti Jyry haaksirikkoutuu Logos-planeetalle. Paikalla on 40000 vuotta vallinnut rasistinen järjestelmä, vähemmistö orjuuttaa enemmistöä ja johdossa on 12 viisasta. Marttipa lopettaa orjuuden, lakkauttaa rasismin ja palauttaa demokratian. Siinä monille maille maapallolla mallia. No, ajatushan on hyvä.


*****************

Huomenna ajan Jyväskylän kautta Virroille, jossa olen hotelli(?) Tarjanteessa yötä. Aamulla ajan Sastamalaan Vanhan kirjan päiville ja sieltä rantamökille. Luvassa on ankaraa hellettä, mikä ei ole vanhalle hyväksi. 

Jos säilyn hengissä, palaan ensi viikon alussa Kuopioon, ja mitään kiinni lyötyä ohjelmaa ei loppukesälle ole. Vasta syksyllä, syyskuun toisena viikonloppuna, Herrat kokoontuvat toivottavasti monilukuisesti rantamökille. Nestor täytti 80.

torstai 20. kesäkuuta 2024

JUHANNUSVIIKKO, JA PÄIVÄT LYHENEVÄT

Juhannusviikko etenee, huomenna päivä jo lyhenee. Rantamökillä elämä kulkee tasaisesti. Kävimme Karstulassa ostamassa sekalaisia tarvikkeita, Kivijärvellä hakemassa juomavettä lähteestä ja Saarijärvellä kahvi/teellä ja kierrätyskeskuksessa muuten vain. Friseessä on hyvät tarjoukset:

Luettukin on:

77. Laukko Esko (Sariola Mauri): TOHTORI VIITASEN TAPAUS §§½

270 s. W&G 1966

Ihmiskuvauksen taitoa Sariolalla ei ole, mutta juonen laadinta sujuu. Komea hammaslääkäri Viitanen on mitätön mies, sovinisti, huoripukki ja murhaaja, mutta vanhojen rahojen keräilijä Rahikka solmii lankoja yhteen ja pelastaa lemmittynsä, joka oli tohtorin noin kolmas vaimo.



78. Terho Kaarina: UHRIPOLKU §§½

307 s. Johanna 1986

Suomalaissyntyinen viikinki Ararikko vie anglityttö Sarran sotasaaliina Suomeen. Savusaunaan lisäillään puita kesken kylvyn ja Sarraa muka kohdellaan milloin orjana, milloin liki arvohenkilönä. Epälooginen kertomus on taiten kirjoitettu, vaikka kirjoittajasta ei taida mitään varmuutta olla. Yhtä Mertsiä epäillään tekijäksi.


Pari kirjaa jouduin jättämään noin sadan sivun jälkeen kesken. Onneksi ei kaikkea tarvitse väkisin lukea läpi. Etenkin kun kyse ei ollut "sivistävästä" tekstistä.

Sunnuntaina lähdemme Jyväskylän kautta Kuopioon ja torstaina lähden Virroille ja sieltä perjantaina Vammalaan.

 

torstai 13. kesäkuuta 2024

DVD ja pilatut uutiset

 

Kävimme 12.6 Iisalmessa. Torikahvien jälkeen lähetyskirpputorilta ostimme muutaman DVDn. Kun yritimme lähteä pois, alkoi valtava sadekuuro, joten palasimme myymälään ja ostimme sadetakit. Tietenkin tullessamme ulos sadevarusteinemme, kuuro oli jo ohi.

Olemme keränneet vanhoja DVD-sarjoja kun uudet eivät oikein maistu. Olen kännykkään merkinnyt, mitkä boxit meillä jo on, joten täydennys jatkuu.



Kävimme vielä toisella kirpputorilla mitään ostamatta ja menimme Raatihuoneelle syömään ihan kelvollisen lounaan.

Yle uusi TV-uutiset. Nykyaika lie niin levoton, ettei  nuoriso (alle 60) voi katsoa tai kuunnella rauhaisesti mitään. Jotain liikkuu koko ajan taustalla, ja lisäpahenteena alareunassa juoksee tarpeeton teksti kertomassa jotain ihan muuta. Yritin joskus katsoa Maikkarin uutisia, niitä kait tässä matkitaan. Radiouutisia pitää jatkossa kuunnella, ja toivoa, ettei niitä kohta elävöitetä taustarapmusiikilla.

tiistai 11. kesäkuuta 2024

Lipeäkala - maukas julkaisu

 Ettei kirjanhaku tyystin lopu, ajattelin kerätä Lipeäkaloja. Luultavasti monesta löytyy  myös fantasiaa. Aikaisemmin omistin Lipeäkalan 1945, koska siinä on Outsiderin novelli Mies 11/S 5796543 lentää Marsiin.  Lipeäkalasta 1949 puuttuu irtopäällys, jollainen toisessa on.


Vuosikirja ilmestyi vuosina 1926 - 1963. Pidän omistustilanteen ajan tasalla.

OMISTAMANI LIPEÄKALAT:

1945,  1949



maanantai 10. kesäkuuta 2024

VIELÄ LÖYTYI FANTASIAA

Luettu:

 

74. Christie Agatha: POIROTIN VARHAISET JUTUT §§½

256 s. Wsoy 1994 (1924) 2.p (Kääntäjäkurssi) Sapo 263

Niin lyhyitä tarinoita, ettei jännitettä synny. Mutta ei lukeminen kiusallista ollut.



75. Rintala Paavo: MUMMON JA MARSKIN TARINAT §§½

384 s. Otava 1962 2.p

Mummo-sarjan minulle tylsin osa. Liikaa pysytään Mannerheimin tylsässä elämässä ja liian vähän kerrotan Mummon ja hänen lähipiirinsä kiintoisista toimista. Rintalan oma mummo lie ollut mallina, varmuutta asiaan en onnistunut löytämään.


76. Laakso K. Oso: TAIVASMATKAAJA §

234 s. Intensive ltd 1993

Sielut lentelevät, jumalat vaeltelevat. Avaruusolennot, Andromedat ja Siriukset vilahtelevat. Ja Maahan lie muuttamassa vieraita sieluja. Ehkä joillekin asiatekstiä, muinulle scifi-huuhaata.


*****************

Taivasmatkaaja on lisätty Luettu fantasia-osioon.

Viivymme kaupungissa tämän viikon. Mikäli sateet sallivat käymme ainakin Iisalmessa. Ja Vanhan kirjan päivät lähestyy, toinen vuoden kokokohdista.


perjantai 7. kesäkuuta 2024

Taivaaseen matkataan

 Koska olen onnistunut hankkimaan melkein kaiken suomeksi kirjoitetun fantasian viime vuosituhannelta, ostelen myös varsinaista huuhaata, jolla on scifi-perusta. (Kiitos, Ari J, Tori) Laakson Taivasmatkaaja on kertomus parista miehestä, yhdestä avaruusoliosta ja kyökkipsykologiasta. Toki avaruuksissakin lennellään. Teos saattaa joutua osastoon "Näitä en pystynyt lukemaan". Siinä osastossa on viisitoista teosta, huuhaan lisäksi poliittisparodisia 70-luvun tekstejä ja pari niin runollista, että lukijan kantti ei kestänyt. Luetut kirjat ovat arviointeineen oikealla kohdassa WHH211, LUETTU FANTASIA.



tiistai 4. kesäkuuta 2024

ALAJÄRVI-ekumeniaa

 Ajoimme Alajärvelle Kyyjärven Paletin kautta. Paletti on eräänlainen ostoskeskus, jossa on pienessä tilassa ravintola, s-kauppa, Alko, useita merkkiliikkeitä, esim. Nanso, Marimekko ja Iittala. Ja muutama pikkuliike lisäksi. Paletti sijaitse kahden tien risteyksessä. Menomatkalla pistimme lajitellut jätteet paikan keräilypisteeseen ja tulomatkalla kävimme ruokakaupassa.

Alajärvellä joimme kahvit/teet Helmi-kahvilassa ja kävelimme kirkkoon. Siellä oli suursiivous käynnissä, joten pääsimme sisälle. Ja tietenkin jouduin taas teologiseen keskusteluun paikalla päivystäneen ihmisen kanssa. Totesimme kannattavaamme ekumeniaa. Kun lähdimme kirkosta, ukkosmyrsky kasteli meidät perusteellisesti. Ajoimme paikalliselle kirpputorille, vaimo osti kuivan puseron itselleen ja minä pari Sariolaa, joista toinen puuttui minulta: Seidan silmä, ja toinen Laukon nimellä kirjoitettu Tohtori Viitasen tapaus kelpasi kansipaperinsa takia – ilman sitä kirja on jo hyllyssä.



Sade lakkasi ja ajoimme hotelli-ravintola Alvariiniin, jossa söimme taas kerran oivallisen lounaan.

Ja sitten rantamökille takaisin.

maanantai 3. kesäkuuta 2024

RYSÄHTÄVÄ SOTA YM.

 Viimeksi luetut:

70. Skiftesvik Joni: LUOTSIN TARINA §§§

268 s. Wsoy 1994

Viime vuosisadan alkupuolella, sisällissodan ja kieltolain aikoihin, muutama luotsi luotsaa lounaissaaristossa monenmoisia purtiloita, myös pirtulaivoja. Perheongelmia, viinanjuontia ja tappeluita riittää ja mieli tekee Rapakon taakse.


71. Rintala Paavo: MUMMONI JA MARSALKKA §§§§

364 s. Otava 1961

Eletään sisällissodan ja talvisodan välistä aikaa. Mannerheim siirtyilee Venäjän armeijasta Suomen marsalkaksi. Mummo jää eläkemuoriksi ja elämä muuttuu hellahuoneesta parihuoneiksi ihan vesijohtoineen kaikkineen. Ja Mainilassa lipsahtaa pari venäläistä kranaattia muka vahingossa Suomen puolelle. Jopa sota rysähtää   silmille.


72. Christie Agatha: MURHA MAALAISKYLÄSSÄ §§§

318 s. Wsoy 2007 (1930) 7. p (Eila Pennanen) Sapo 8

Ensimmäinen Marple-tarina. Jane kurkkii ruusuaitansa takaa ja selvittää tutkijoille, kuka ja miksi on syyllinen.



73. Dexter Colin: KADONNEELLA OLI YLLÄÄN §§§

296 s. Otava 2002 2.p (Ilkka Terho)

Yksi pykälä olisi tullut lisää, jos lopussa olisin tiennyt murhaajan ja muutenkin tajunnut mistä oli kyse. No, yksi tytär katosi, pari miestä murhattiin ja Morse oli etupäässä väärillä jäljillä. Kirjallisesti teksti on mainiota.

******************

Eiliset ukonilmat eivät tulleet päälle. Kävimme Kivijärven kirkolla, ostimme kaupasta tarpeellista tavaraa ja lähdimme sateen uhatessa heti rantamökille. Matkalla lähteestä otimme kaksi kanisterillista vettä. 

Tänä aamuna tyhjensin huusin, joka riittänee tämän päivän työpanokseksi.

lauantai 1. kesäkuuta 2024

KESÄ ALKAA, PAIKAT KUNTOON

 Tulimme rantamökille keskiviikkona 29.5. Hellejakso on meneillään. Heti aluksi söimme Viitasaarelta ostamamme kanankoivet oluen kera (0 %). Tuloryyppynä oli Vana Tallinn (40 %).


Tähän mennessä olemme ehtineet käydä Saarijärvellä, jossa joimme Friseessä kahvit, ostimme kierrätyskeskuksesta tarpeellista tavaraa ja vaatetta ja otimme pitseriasta pitsat mökkiterassille syötäviksi. Kirkon  luona kuvautin itseni Saarijärven Paavon kera.


Mökillä oli melkoinen ukonilma, yleensä ukkonen ei tule päälle mutta nyt tuli. Auto peseytyi. Hyvä niin.

Talvi oli rikkonut venenpitopaikan emmekä jaksa venettäkään vesikuntoon kääntää. Joten soitin paikallisen mökkitalkkarin paikalle ja homma hoitui hetkessä. 


Kesäkuu on menossa. Huomenna käymme Kivijärvellä ja otamme matkalla vettä kelpo lähteestä. Ja tiistaina on vuorossa Alajärvi, minne meitä vetää ennen kaikkea Alvariinin mainio lounas.

MAAPALLON YMPÄRI

 Luettu: 79. Utrio Kaari: ISABELLA §§§½ 442 s. Tammi 1988 Isabella, suomalainen ylimysneito, elää 1300-luvulla vaiherikkaan elämän ...