keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

MAAPALLON YMPÄRI

 Luettu:

79. Utrio Kaari: ISABELLA §§§½

442 s. Tammi 1988

Isabella, suomalainen ylimysneito, elää 1300-luvulla vaiherikkaan elämän ja lankeaa lopuksi ritari Niklasin syliin. Utrio on tarkkaan suunnitellut teoksesta viihdyttävän. Mitäpä vikaa siinä on, minä, vanha ukko, viihdyin.



80. Kalma Lauri: MAAPALLON YMPÄRI LENTOKONEELLA §§½

224 s. Karisto 1920

Kolme miestä ja yksi naissalamatkustaja lentävät Suomi-lentokoneella Maapallon ympäri (Verneltä saatu idea?). Komea on kone, siinä on mm. avoyläkansi ja monta huonetta. Kateelliset muunmaalaiset yrittävät estää matkan onnistumisen. Tavataan mm. 1500-luvulta asti eristyksessä ollut maailma, muutama ihmissyöjä ja tappeluja jos jonkinlaisia. Kiertomatka onnistuu. (Välillä Kalma sortuu selvittämään omaa maailmankuvaansa, joka ei ole valoisa.) Valitettavasti kirjailijan rohkeus loppuu viimeisellä sivulla ja hän vihjaa, ettei matka muka tapahtunut. Silti fantasiakaappikamaa.



81. Ilmari Osmo: PLANEETTA LOGOS §§

158 s. Wsoy 1959 NTK122 

Kapteeni Martti Jyry haaksirikkoutuu Logos-planeetalle. Paikalla on 40000 vuotta vallinnut rasistinen järjestelmä, vähemmistö orjuuttaa enemmistöä ja johdossa on 12 viisasta. Marttipa lopettaa orjuuden, lakkauttaa rasismin ja palauttaa demokratian. Siinä monille maille maapallolla mallia. No, ajatushan on hyvä.


*****************

Huomenna ajan Jyväskylän kautta Virroille, jossa olen hotelli(?) Tarjanteessa yötä. Aamulla ajan Sastamalaan Vanhan kirjan päiville ja sieltä rantamökille. Luvassa on ankaraa hellettä, mikä ei ole vanhalle hyväksi. 

Jos säilyn hengissä, palaan ensi viikon alussa Kuopioon, ja mitään kiinni lyötyä ohjelmaa ei loppukesälle ole. Vasta syksyllä, syyskuun toisena viikonloppuna, Herrat kokoontuvat toivottavasti monilukuisesti rantamökille. Nestor täytti 80.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Hyvästi kesä.

Rantamökkikausi loppui. Kylmyys ja pimeys eivät ole nautintoa vanhoille. Pakkasimme tavarat ja panimme mökin talvikuntoon. Kellari on peitet...