sunnuntai 17. tammikuuta 2021

Matti Lilja ja fantasiamatka

 Matti Lilja kirjoitti eläessään 14 teosta, etupäässä nuorisolle. Mies syntyi Tampereella 1903 ja kuoli Helsingissä 1956. Opettajaperheen lapsi, 5 luokkaa Tampereen lyseossa, kauppaopisto, Tampereen poliisilaitoksen kirjurina pari vuotta, myöhemmin lehtimiehenä Rauman Sanomissa ja Karjalaisessa.  4 ensimmäistä tässä mainittavaa kirjaa muodostavat sarjan, jossa kerrotaan Pekka Takanevan seikkailuista tuntemattomassa Darian afrikkalaisvaltiossa. Viimeisessä teoksessa  Salainen tehtävä,  samainen Pekka pääosassa, pyöritään Lontoossa ja Kainuussa.

 

Lilja Matti: KUOLEMANVIRRAN MAA **

 148 s. Karisto 1947

 Borikselta saatu sarjan alkukirja, aikansa tuote jos mikä. Pekka huutolaispoikana ampuu susia, saa elättäjäkseen tohtorimiehen ja lähtee tämän kanssa Afrikkaan tutkimusmatkalle.


 

Lilja Matti: ILGAN RYÖSTÖ *

 98 s. Karisto 1947

 Tietysti olen liian vanha ja elän väärää vuosisataa, vaan ei tämä kyllä häävi ole. Seikkailut jatkuvat neekereiden luona syvimmässä Afrikassa.


Lilja Matti: DARIAN AARTEET §

96 s. Karisto 1948 YV

Pekka jatkaa seikkailujaan tuntemattomassa ja salaisessa keskiafrikkalaisessa maassa, Dariassa. Sarjan kolmannessa osassa roistot tunkeutuvat alueelle ryöstääkseen valtakunnan aarteet. Homma epäonnistuu, Pekkakin puuhailee kaikenlaista. Teos on rasistinen ja väkivaltainen tekele, onneksi nykynuortenkirjat taitavat levittää rauhanomaisempaa aatetta.


 

Lilja Matti: TUNTEMATTOMAN TROPIIKIN VANGIT §§(§)

126 s. Karisto 1948 YV

Daria-sarja jatkuu, tässä osassa ei ammuta tykillä eikä joukkomurhata. Kauniista Ilgasta järjestetään kilpailu. On löydettävä ulospääsy suljetusta laaksovaltiosta. Kappas, Pekka onnistuu ja saa Ilgan omakseen.


Lilja Matti: SALAINEN TEHTÄVÄ §§

74 s. Karisto 1949 YV

Daria-sarja loppui. Nyt pyöritään Lontoossa ja pistäydytään Suomessa. Seitsemän viisasta-salaseura on antanut Pekan suoritettavaksi maailmanrauhalle erinomaisen tärkeän tehtävän Eräänlaista Skypeä käytetään ja roistot nujerretaan noin vain.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...