perjantai 22. tammikuuta 2021

OSMO ILMARI monessa mukana

 

 

Osmo Ilmari Lampinen (1927-1999) , toimi etupäässä Pirkka-lehden päätoimittajana. Hän kokeili myös elokuvauraa heikolla menestyksellä. Kuusi novellia on julkaistu myös Portti-lehdessä. Tieteiskirjailijana hän käytti nimeä Osmo Ilmari. 


 

Ilmari Osmo: UHKA AVARUUDESTA ***
148 s. Wsoy 1956 NTK 84 YV
Takakannen mukaan 9 – 14-vuotiaille. No, ehkä aikanaan. Pahikset ovat tekemässä maailmanvalloitusta avaruussaarensa avulla, ja suomalaiset pojat ja heidän tiedemies-sukulaisensa estävät aikeet. Onpa mukana hyviksienkin armeija. Reipasta menoa, jota vanhuskin seurasi ihan mielellään. (Lapseksi tulossa?).
 
 
Ilmari Osmo: KADONNEET KUUSSA **
160 s. Wsoy 1957 NTK 98 YV
Valtava vastustaja on salaa koverrellut Intiaan piiloimperiumin. Urheat pojat sotkeentuvat kiemuroihin ja käyvät välillä Kuussa asti. Lopussa soditaan raskailla aseilla, joista osa käyttää tuntemattomia värähdyksiä. Liikaa väkivaltaa, etenkin lastenkirjaan.
 

 
 
Ilmari Osmo: SIRIUKSEN LÄHETTILÄS **
154 s. Wsoy 1958 NTK 112 YV
Kaksi parikymppistä pojankoltiaista seikkailee Venuksessa ja Maapallolla. Sisiukselta saapuu metallipallo, paikallinen osaäly, joka auttaa nuorukaisia. Maassa syttyy kapina, koltiaiset painuvat paikalle ja älykuulansa avulla nujertavat kapinalliset. Suurin osa teoksesta on pahinta mahdollista sodankäyntiä. Lopuksi viimeisillä voimillaan kuula antaa nuorukaisille elämänohjeita, vaikkakin toteaa, ettei Maan asukkaille voi viisautta siirtää heidän alhaisen kehitysasteensa tähden. No, tuo on totta.
 
 
Ilmari Osmo: PLANEETTA LOGOS §§
158 s. Wsoy 1959 NTK122 YV
Kapteeni Martti Jyry haaksirikkoutuu Logos-planeetalle. Paikalla on 40000 vuotta vallinnut rasistinen järjestelmä, vähemmistö orjuuttaa enemmistöä ja johdossa on 12 viisasta. Marttipa lopettaa orjuuden, lakkauttaa rasismin ja palauttaa demokratian. Siinäpä monille maille maapallolla mallia. No, ajatushan on hyvä. 
 
Portti-lehden novellit:
 
Parantaja (Portti 1/88)
Ilmetty sir Lazarus (Portti 3/89)
Lasityttö (Portti 4/91)
Unelmien arvo (Portti 2/92)
Peter Pan on kuollut (Portti 4/94)
Kultamuru (Portti 3/96)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...