sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Atorox poikineen

TÄMÄ ON TUHANNES POSTAUKSENI BLOGSPOTiin.

Aarne Haapakoski (1904-1961) oli monipuolinen kirjailija, tosin kevyemmällä puolella. Tässä arvioita ainoastaan hänen tieteiskirjallisuuteen osuvasta tuotantostaan. Asiaa hipovat Lipposet ja Korkit ovat Seppo Tuiskun kirjoittamia.


Outsider (Haapakoski Aarne): ATOROX, IHMISTEN VALTIAS **

125 s. Mantere 1947 AV/AK

Ensimmäinen Atorox-kirja, gangsterikertomus, jossa Atorox esitellään. Seuraavat viisi Atoroxia muodostavat avaruusodysseian, ja kustantajakin on toinen, Kansankirja. Seuraaviin osiin verrattuna tämä on tylsä. 

 


 

Outsider (Haapakoski Aarne): ATOROX KUUSSA **

143 s. Kansankirja 1947 AV/AK

Enpä muistanutkaan. Atorox lentää kuuhun muutaman ihmishenkilön kanssa, ja sieltä löytyy sotaa paennut saksalaisjoukko. Ovat perustaneet Lunagermanian valtion ja alistaneet paikalliset asukkaat valtansa alle. Neekerikin on kuvioissa nukana, ja löytyy kuusta amerikkalainen sanomalehtinainenkin, miss Collins. Lopussa ammutaan liikaa ja alus pakenee saksalaisten johtamaa kuuarmeijaa. Atorox on vioittunut, ja niin matka suuntautuukin Marsiin, missä seikkailu jatkuu seuraavassa osassa. Iron sky toki tuli mieleen.




Outsider (Haapakoski Aarne) : ATOROX MARSISSA **

143 s. Kansankirja 1947 AV

Atorox-sarjan toisessa avaruusosassa pyöritään Marsissa. Oleskelu onnistuu ilman mitään suojapukuja, kuten kuussakin. Venuksesta saapuu ilmalaiva, joka purjehtii paikalle heliumin täyttämien nahkapussien avulla. Planeetalla naiset ovat valtijoina, miehet alistettuja, jopa orjia. Paikalla soditaan, tapetaan paikallisia eläväisiä järkiolentoja ihan Maapallon tapaan. Monet sattuvat kuun kieltä osaamaan. Atorox toimii diktaattorinakin, kunnes aivokasetti onnistutaan vaihtamaan.




Outsider (Haapakoski Aarne): ATOROX VENUKSESSA ***

122 s. Kansankirja 1947 YV

Eihän näissä Atoroxeissa fysiikka pidä alkuaan paikkaansa, eikä loogisuudesta ole tietoakaan, mutta eivätpä ainakaan eri planeettojen ihmiset puhu kaikki englantia. Kaikenlaista tapahtuu ja matka jatkuu Merkuriukseen.




  Outsider (Haapakoski Aarne): ATOROX MERKURIUKSESSA ***

132 s. Kansankirja 1948 AV

Matka on jatkunut Merkuriukseen, alkupuoli teoksesta kuvaa planeetan tilannetta, loppupuolella heittäydytään sodankäyntiin raskaimman mukaan. Tässäpä scifielokuville haaste: Robottien kapina on siis nähty jo vuoden 1948 Atoroxissa. Lopuksi päähenkilöt onnistuvat pakenemaan sodan keskeltä, kas, Atorox siellä kuskipenkillä istuu, vaikka hänen pitäisi johtaa robottikapinaa. Selvitys lienee seuraavassa osassa teossarjaa.




  Outsider(Haapakoski Aarne): ATOROXIN PALUU v. 2948 ***

125 s. Kansankirja 1948 AV

Tässä osassa on mielikuvitusta, todella. Mukana mm. suhteellista aikaa, kuolleista herättämistä, uponnut Atlantis ja merenalainen valtakunta. Lopussa Atorox pakenee Fiina-nimisen robotin kera Suomeen tekemään pikkurobotteja. Valitettavasti ajallisesti seuraavaa teosta ei enää ilmestynyt (Tosin WHH-kirjat Atorox Neptunuksessa ja Atorox Plutossa kertovat robotista lisää). 

 *****************

En malta olla lisäämättä nämä kaksi  Atorox-teemaista tuotetta.


 Boriksen selvitys Atoroxin seikkailuista  Neptunuksen seutuvilla.


 Ja minun herrapitoinen kertomukseni Plutosta ja ennen kaikkea herroista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...