torstai 13. tammikuuta 2022

Marinaa, esperantoa ja Aleksis Kiveä

 Tänään minulla oli aika sairaalaan, gammakuvaukseen, että lopultakin saisin jotain selvyyttä vuosikausia vaivanneeseen polvikipuun. Särkylääkityksellä nukun kahteen, sitten otan lisää särkylääkettä ja saatan nukkua neljään. No, aamulla soitettiin: Ei ole henkilökuntaa, pysy kotona. Ovat tietenkin kaikki hoitamassa rokottamattomia tai saaneet sellaislta itselleen taudin. En kironnut soittajalle. Uusi aika saattaa tulla kuulemma joskus. Merdon.

PÄIVITYS 14.01:  UUSI AIKA ANNETTIIN SEURAAVALLE VIIKOLLE.

Luin:

4. Huovinen Veikko: BAKULAINEN PAHVALA Osa 1  §§§

403 s. Wsoy 2005 AK

Huovisen lyhyiden tekstien kokoelma. Mukana on kaikenlaista, jopa fantasiaakin. ”Viinankätkijät” on peräti teeveestä tuttu. Kokoelman nimi viittaa ruokalajiin, jota eräässä jutusa syödään. Nimi ei ole varmaan lisännyt myyntiä. 

 



5. Engholm Stellan: VIVO VOKAS §§§

180 s. Stelo 1946 YK

Engholm kirjoitti esperantoksi kolme kirjaa paikasta nimeltä Torento. Tämä on niistä viimeinen. Kirjassa kerrotaan tavallisten ruotsalaisten elämästä maaseudulla. Eräänlainen työväenhenkisyys leviää väestön keskuudessa, vaikka muutamat kiinnostuvat Hitlerin ajatuksista. Lähteepä eräs päähenkilöistä Espanjan sisällissotaankin, josta palaa pettyneenä kotiin. Lopussa teos syvenee rauhanaatteen puolesta taisteluun, ja muun hyvän lisäksi nuoriso opiskelee esperantoa iltakerhossa. Leppoisa juttu eikä suinkaan lapsellinen.


 ***********

Sain postitse kolme kirjaa fantasiahyllyyn:


 

Ensimmäisessä ovat Seitsemässa veljessä kerrotut tarinat, toinen sisältää kertomuksen joka on julkaistu Ssuomettaressa 1864. Molemmat kirjat on julkaistu 1947.

Ja vielä Tove Janssonia:


 

Tämä sisältää fantasianovellin Shoppaamassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

VILLULA

  Viikon on ollut melko lämmintä, nyt kylmenee. Lähdemme huomenna asioimaan Kuopioon ja ainakin ensi viikon olemme kaupungissa. Pari kuvaa l...